Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Ärver sambon eller de gemensamma barnen?

    Om jag är sambo, med gemensamma barn, vem ärver mig då om jag dör? Min sambo eller mina barn? Min sambo och jag har gjort slut men han är fortfarande skriven på min adress.

    Rådgivarens svar

    2020-12-14

    Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

    Inledningsvis kommer jag gå igenom vilka som får ärva för att sedan kommentera din situation.

    Vem får ärva?
    Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB). De personer som har rätt till del av arv framgår av den legala arvsordningen i 2 kap ÄB. Dessa personer är barn (bröstarvingar) och barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn, halvsyskon och halvsyskonbarn, far- och morföräldrar, mostrar och fastrar samt mor- och farbröder. Inga andra släktingar än dessa får ärva enligt 2 kap 4 § ÄB3 kap ÄB rör fallet då den avlidne var gift make eller makas rätt till arv.

    Man kan också testamentera delar sitt arv till andra än de nämnda personerna ovan enligt 10 kap ÄB.

    Din situation
    Eftersom du har barn kommer dessa att ärva dig om du går bort. Sambo finns inte med bland de uppräknade personerna i 2 kap ÄB vilket betyder att sambor inte ärver varandra. Att din sambo står kvar på din adress har ingen betydelse för arvet, men det kan ändå vara en god idé att se till att hen adressändrar av andra anledningar.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

    Sofia Hjälmvall
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden