Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Är en sambo skyldig att dela sin företagsvinst med sin sambo?

    Hej!
    Min sambo äger företaget ihop med sin dotter och jag jobbar på detta företag som en enda säljare (har inga aktier i företaget).
    Är min sambo skyldig att dela företagsvinsten med mig?

    Rådgivarens svar

    2020-01-22

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse tillämplig reglering samt vad som gäller i din situation.

    Då det framgår av uppgiften att du inte äger några aktier i bolaget förutsätter jag att din sambo äger ett aktiebolag tillsammans med sin dotter. Aktiebolagens 18 kap reglerar aktieägares rätt till utdelning. Denna rättighet är i princip personlig och alltså behöver inte delas med till aktieägarens sambo om parterna inte är överens om att en sådan uppdelning av utdelningen ska ske.

    Vid samboförhållande är sambolagen tillämplig. I sambolagen regleras hur en eventuell bodelning ska ske efter att ett samboförhållande upplöses. Det finns inga bestämmelser i sambolagen som ger en sambo rättighet att ta del av den andre sambons förmögenhetsmassa. Det enda som ingår i en eventuell bodelning är bostad och bohag som har förvärvats för gemensamt bruk. Alltså behöver en sambo inte dela med sig av en utdelning från ett aktiebolag till den andra sambon.

    Det finns alltså ingen regel i svensk rätt som innebär en skyldighet för din sambo att dela med sig av bolagsvinsterna till dig. Om din sambo vill göra det får hen göra det genom att ge en del av utdelningen i form av gåva till dig.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig till oss igen om du har andra frågor eller funderingar!

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden