Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vi kommer inte överens om vart barnet ska gå i förskolan, vad säger lagen?

    Hej! Man är sambos och har ett barn med gemensam vårdnad. Låt säga att barnet är över ett år och går på förskola i hemkommunen. Man går isär och mamman flyttar till en annan ort ca 20km bort. Mamman vill ha barnet på förskola på den nya orten, pappan vill att barnet ska gå kvar på nuvarande dagis.
    Vad säger lagen där?

    Rådgivarens svar

    2020-06-09

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse om vad som gäller i din situation.

    Gemensam vårdnad

    Den rättsliga regleringen för gemensam vårdnad hittas i föräldrabalkens sjätte kapitel. Vårdnadshavare har en rättighet och skyldighet att fatta beslut som rör barnets personliga angelägenheter (6:11 föräldrabalken), i takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavarna ta större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Om barnet står under vårdnaden av två vårdnadshavare ska dessa besluta om barnets personliga angelägenheter tillsammans (6:13 föräldrabalken). Utgångspunkten i gemensam vårdnad är därför att vårdnadshavarna fattar besluten tillsammans, det krävs samtycke från båda vårdnadshavarna för att fatta beslut om barnet. För att barnet ska byta förskola krävs det därför att vårdnadshavarna fattar ett gemensamt beslut där båda vårdnadshavarna har lika mycket att säga till om. Den ena vårdnadshavaren kan därför inte själv besluta om vart barnet ska gå i förskolan.

    Om vårdnadshavarna inte kommer överens

    Om ni inte kan komma överens om vart barnet ska gå i förskola kan ni, i kommunen där ni bor, ansöka om ett samarbetssamtal. I samarbetssamtalet kan ni få hjälp att komma överens. Du kan också ta kontakt med en jurist för att få hjälp att vägleda er genom situationen.

    Om ni fortfarande inte kan komma överens är det enda sättet som en av vårdnadshavarna kan fatta ingripande beslut själv för barnet att ansöka om ensam vårdnad (6:5 föräldrabalken). 

    Sammanfattning

    När ett barn står under vårdnaden av två vårdnadshavare ska dessa fatta beslut som rör barnen tillsammans, vart barnet går i förskolan är ett sådant beslut som vårdnadshavarna ska fatta tillsammans. Om ni inte kan komma överens rekommenderar jag att ni ansöker om ett samarbetssamtal. Om ni fortfarande inte kan komma överens kan du kontakta en jurist för att hjälpa dig igenom situationen. Här kan du läsa om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till vårdnadsfrågor.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden