Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vem av föräldrarna ska stå för resekostnader?

    Hej
    Jag betalar fullt underhållsbidrag (1573kr)  för min son som bor hos sin mamma efter vår separation, han bor hos mig varannan helg och på lov osv.
    Är det då skäligt att jag ska stå för bränslekostnaderna när jag skjutsar honom till hans fritidsaktiviteter, han spelar ishockey och det blir ibland resor på ca 25 mil tur och retur. 

    Rådgivarens svar

    2019-04-09

    Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Angående resekostnader gäller följande. Boendeföräldern ska vara med och betala de resekostnader som uppstår vid barnets umgänge med den andra föräldern. Resekostnaderna ska fördelas med hänsyn till vad som är skäligt med hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förmåga och övriga omständigheter.

    En övrig omständighet kan exempelvis vara att den ena föräldern flyttar långt bort utan någon godtagbar anledning. 

    Det huvudsakliga ansvaret för resekostnaderna ligger dock på den förälder som inte bor tillsammans med barnet.

    Sammanfattningsvis ska alltså en skälighetsbedömning göras. Denna baseras på föräldrarnas inkomster och övriga omständigheter, så som flytt. Detta kan uppfattas som en aning abstrakt och så är det med mycket av bestämmelserna gällande vårdnad.

    Hoppas du känner att du har fått hjälp med din fråga. Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.

    Vänliga hälsningar,
    Beatrice

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden