Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vem av föräldrarna har rätt till barnbidraget?

    Jag och min man ska separeras om en vecka. Har två barn, 5 och 1 år gamla som ska bo växlevis hos båda. Han kräver halva barnbidrag, ska han få detta? Jag är mammaledig denna månaden och börjar jobba då, men har dåligt ekonomi och många skulder.

    Rådgivarens svar

    2020-04-25

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Vem ska barnbidraget betalas ut till?

    Har föräldrar, som inte bor tillsammans, gemensam vårdnad om ett barn gäller följande:

    1. När barnet bor varaktigt tillsammans med endast en förälder lämnas barnbidraget till den föräldern, om han eller hon har gjort anmälan om det.
    2. När barnet bor varaktigt hos båda föräldrarna (växelvist boende), lämnas barnbidraget med hälften till vardera föräldern efter anmälan av någon av dem.

    (Socialförsäkringsbalken 16 kap 7 §). I erat fall ska ni alltså dela på barnbidraget, under förutsättning att någon utav er anmäler om detta till Försäkringskassan. Det spelar då tyvärr ingen roll om den ena utav er har en sämre ekonomi än den andra.

    Jag vill dock tipsa dig om att du kan ha rätt till andra bidrag, t ex bostadsbidrag. På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om olika bidrag som du kan ha rätt till.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden