Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vårdnad av barn

    Par med ett gemensamt barn (4mån). Skrivet faderskap, skrivet gemensam vårdnad. Mamman kastar ut pappan. Mamman lägger in sig själv på psyket. Vad händer med barnet? Är det inte pappan som har sitt barn då? Varför får han inte ta hand om sitt barn.? Dem har ju gemensam vårdnad.

    Rådgivarens svar

    2019-04-21

     

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Utgångspunkten är att båda föräldrarna har vårdnaden om barnet dvs. gemensam vårdnad. Föräldrar har såväl ett juridiskansvar som ett vårdnadsansvar. Det juridiska sansvaret är syftar till att vårdnadshavaren ska uppfylla alla de behov barnet har. De grundläggande behoven är ett hem, mat, hälsa osv. Vårdnadsansvaret innebär att bland annat att vårdnadshavaren är skyldig att bevaka att barnet får en tillfredsställande försörjning och utbildning. Om en förälder är oförmögen att ta han dom sitt barn så träder socialtjänsten vanligtvis in, socialtjänsten arbetar efter principen om barnet bästa. Detta innebär dock inte att socialtjänsten vidtar åtgärder utan att utreda omständigheterna. 

    I fallet du beskriver ovan så skulle det första valet vara att barnet får bo hos fadern. Det är dock svårt att ge dig ett exakt svar till varför det inte blivit så utan att känna till alla omständigheter i fallet. Jag skulle råda fadern att ta kontakt med socialtjänsten, jag antar att dem är inkopplade i fallet, för att få ett mer exakt svar. Om detta skulle vara otillfredsställande finns det alltid en möjlighet att ta kontakt med en jurist. 

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här

    Vänliga hälsningar, 

    Alba

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden