Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Val av förskola vid delad vårdnad

    Har två barn en på snart 4år och en på 10mån. Jag o exet fick isär samband med att vi fick vårt andra barn, då han träffat en ny.(augusti 2018) under hösten hade ja bägge barnen i princip heltid. Efter årsskiftet började han ha vår stora lite mer. Nu har pappan haft vår minsta ett fåtal ggr. Pappan bör kvar i urspungsbostaden på landet. Jag bor i stan, fick ta första lägenhet som gick att få tag i jan-2019. Innan bodde vi hos min syster.me familj eftersom exet hade så bråttom att lösa ut mig. Vi går på familjerätten, är inte överens om mycket. Nu diskuteras förskola, ja vill ha bägge barnen i stan. Vi jobbar här bägge två och jag bor här. Pappan anser att vår minsta ska börja på förskolan på landet med vår stora och att jag ska åka eller flytta ut dit. De blir 4mil på morgon och em. Vilket drabbar barnen då dom får gå upp tidigt. Barn omsorgen kan inte hjälpa till med något eftersom vi måste vara överens. Han har inte betalat underhåll eller velat byta adress på barnen, utan allt får gå genom myndigheter
    Motsträvig till allt. Han vill inre ge mig några föräldradaagar. Trots att han tycker att vi ska skola in vår lilla i augusti? Så när han ska ta sina föräldradagar vet jag inte?! Jag undrar om jag väljer att gå vidare till tingsrätten kring förskola o umgänge. Är det nån idé att ens lägga tiden o pengar? Eller ska ja ge med mig o sitta olika i 12års tid? Finns de nån chans att tingsrätten anser att barnen ska gå i stan? Den stora pojken går bara en dag varannan vecka för tillfället när pappan har vår lilla dotter? Vill bara påpeka att de vart bråk om allt! Inga släkter eller vänner kan prata me pappan, då han sagt upp kontakten med alla. Jag hade aldrig möjlighet att ta över urspungsbostaden.

    Rådgivarens svar

    2019-04-24

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Delad vårdnad

    Regler om vårdnad av barn finns i föräldrabalken. Där stadgas det att

    Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Vårdnadshavaren skall därvid i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål.

    Era barn är åldersmässigt för unga för att ni ska behöva ta någon större hänsyn till deras synpunkter och önskemål. Men det är fortfarande deras bästa som ska ligga till grund för era beslut, inte vad som är smidigast för er (även om vad som är smidigast för er ofta också är smidigast för barnen). Denna rätt och skyldighet gäller er båda gemensamt. Ni måste alltså vara överens. Om ni inte kommer överens i frågor som gäller era gemensamma barn så bör ni ansöka om ensam vårdnad, så att endast en av er har rätt och skyldighet att fatta beslut i dessa frågor. Då jag utgår ifrån att ni inte kommer att komma överens själva om vem som ska ha ensam vårdnad kommer ni att behöva gå till tingsrätten och få det fastställt genom dom.

    Huruvida det är värt att föra saken till domstol kan jag inte svara på. Det är kanske smidigare för dig (och strunt samma för pappan) ifall barnen går på förskola i stan (du slipper pendla och han hade ändå behövt köra den sträckan). Men det behöver inte betyda att det är bäst för barnen (var har de exvis sina vänner?). Däremot talar det till din fördel att andra personer finner pappan svår att resonera med. Det blir särskilt avgörande ifall det medför att barnen får en sämre relation till sina släktingar och familjevänner.

    Jag rekommenderar dig att kontakta en av våra jurister, så kan de gå igenom ditt fall noggrannare och ge ett mer konkret svar på vilka chanser du har att vinna en eventuell vårdnadstvist.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden