Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vad kan man göra om den andra vårdnadshavaren inte samtycker till en flytt?

    Hej!! Jag har en som på 5 år och har delad vårdnad med mitt ex. Vi gick i sär för ca 3 år sedan och sonen bor heltid hos mig. Mitt ex har ej lyckats ordna ett stadigt boende på dessa år och sonen och han har mest setts hos mig ibland. Sovit hos honom 5 gånger kanske.
    Han har ej att fast jobb samt kronofogden så svårt att tro någon förändring kommer ske.
    Sonen har fått diagnosen svår ADHD och är mycket krävande. Vår vardag i en storstad är i mina ögon ej optimal då dagarna på förskolan blir upp mot 11 timmar varje dag. Han ska till hösten börja förskoleklass och tror inte han kommer hålla hela dagen om han måste börja med två timmar på fritids. Min nuvarande arbetsgivare låter ej mig börja senare på morgonen utan om jag vill utnyttja min rätt till att gå ner i arbetstid får jag sluta tidigare vilket ej löser mitt problem. Utöver detta har jag 3 timmar resväg totalt!
    Jag vill nu flytta 16 mil till min hemstad där jag kan få mycket mer avlastning samt kortare dagar. Mitt ex vägrar gå med på detta fast jag sagt jag kan komma lämna han 1 helg i månaden och åka halva vägen en gång i månaden. Med detta upplägg skulle dom ses betydligt mer än nu dock inte lika tätt. Han sägrer nej till det här för att han vill ha kontroll över mig samt att han som det ser ut nu ej har ett boende att ha honom.
    Vad gör jag?

    Rådgivarens svar

    2018-11-09

    Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för att få svar på din fråga. Nedan följer en redogörelse på vad som gäller utifrån de omständigheter som du har nämnt. Du får även tips på vad du kan göra för att gå vidare med ärendet. I det här fallet är det 6 kap. föräldrabalken (nedan förkortad FB) som blir aktuellt.

    Boende och vårdnad av barn

    Vårdnadshavaren av ett barn har rätt att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter enligt 6 kap. 11 § FB. Vart barnet ska bo är en sådan personlig angelägenhet som vårdnadshavaren ska bestämma. Om barnet står under delad vårdnad ska vårdnadshavarna tillsammans bestämma i viktigare frågor som rör barnet, det gäller även boendet (se 6 kap. 13 § FB). Detta innebär att man inte kan flytta barnet om man inte har den andra vårdnadshavarens samtycke.

    Ett av alternativen då är att försöka avtala om barnets boende enligt 6 kap. 14 a § FB. Ofta kan det vara svårt att komma överens och i dessa fall kan föräldrarna få hjälp att avtala om boendet av socialnämnden och deras samarbetssamtal enligt 6 kap. 17 a § FB.

    Det andra alternativet är att få till en ändring av vårdnaden av barnet genom 6 kap. 5 § FB. Om man har ensam vårdnad kan inte den andra föräldern hindra en förflyttning. Hur du ansöker om ändring i vårdnaden ser du här.

    Vad kan man göra för att möjliggöra en flytt med barnet?

    Du och din son har små möjligheter att flytta någon annanstans om din f.d. partner inte samtycker till förflyttningen. Men du kan vända dig socialnämnden i kommunen för att försöka reda ut denna fråga genom samarbetssamtal.

    Om du inte tror att detta skulle hjälpa kan det vara en god idé att ansöka om en ändring i vårdnaden hos domstol för att sedan flytta när du har ensam vårdnad. Du skulle kunna argumentera för din sak genom att säga att ni har svårigheter att samarbeta i frågor som rör barnet, speciellt vad gäller boendet. Detta alternativ kan dock göra din f.d. partner mer upprörd. Men om du anser att du behöver hjälp med ansökan om ändring i vårdnaden kan det vara bra att uppsöka en jurist som kan ta en närmare titt på ditt ärende. Du är varmt välkommen att boka en tid med en av våra kunniga jurister.

    Sammanfattning

    Du har små möjligheter att få till en flytt med din son utan samtycke från den andra vårdnadshavaren men du kan antingen försöka avtala om boendefrågan med hjälp av kommunen eller ansöka om en ändring av vårdnaden hos domstol.

    Jag hoppas att jag har svarat på din fråga på ett lättförståeligt sätt. Om du har några följdfrågor på detta svar är du välkommen att vända dig tillbaka till Fråga Juristen så hjälper vi gärna till. Lycka till!

     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden