Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Vad händer om barnet inte vill umgås med en förälder?

    Hej! Jag har en son på 6 år och jag har ensamvårdnad. Sonen har nu i 2 veckors tid vägrar att gå till sin pappa när det är dags för umgänge, han skriker, gråter och gömmer sig. När jag säger detta till pappa så blir han rasande och säger att det är pga mig han är så. Pappan har själv sagt att när sonen är där så sitter han i sina egna tankar och vill hem till mig igen. Jag uppmuntrar sonen till att gå till sin pappa men han skriker bara och säger att han inte vill, berättar det för pappan och han säger att han vill att sonen ska komma så han får prata med honom ansikte mot ansikte, har pratat med sonen men han vill inte ens se sin pappa utan börjar gråta så fort han hör att pappa skickat sms. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det här då jag är rädd att jag ska betala. Hur löser jag detta på bästa sätt?

    Rådgivarens svar

    2019-04-15

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Barns rätt till umgänge
    Regler om vårdnad, boende och umgänge finns i föräldrabalken. Barnet har rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt, t.ex. genom brev eller telefon. Barnets båda föräldrar ska gemensamt ansvara för att barnets behov av umgänge så långt som möjligt tillgodoses, oavsett om föräldrarna har gemensam vårdnad eller inte. Syftet med rätten till umgänge är för barnet skull, inte föräldrarnas. Ett barn måste alltså inte umgås med sin förälder. En förälder har därför inte heller någon självklar rätt till umgänge med barnet, eftersom det inte alltid är förenligt med barnets bästa.

    Vad innebär barnets bästa?
    Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska två punkter särskilt beaktas. Den första punkten är en bedömning av risken för att barnet eller någon annan i familjen far illa av ett beslut. Den andra punkten gäller barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Vid bedömningen ska desto mer hänsyn tas till barnets egna vilja ju äldre och mognare barnet är. Barnets bästa ska alltid vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge.

    Råd till er
    Jag råder er att försöka kommunicera med varandra och se om ni kan försöka nå en överenskommelse kring upplägget av umgänget. Inom kommunens socialtjänst finns en familjerätt som kan hjälpa er med att komma fram till en lösning. Ni är även varmt välkomna att kontakta någon av våra jurister inom Familjens Jurist för vidare hjälp i ärendet. Klicka här för att komma till bokningen.

    Vänligen,
    Josefine Johansson

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden