Hoppa till innehållet
Familj & barn

Vad gör jag ifall mitt barns andre vårdnadshavare vägrar lämna tillbaka barnet?

Jag har gemensam vårdnad om våran 6-åriga son. Har en dom från domstolen som innebär att vi ska ha byte på fredagar. Vi har haft det så i ca 2,5 år och gick igenom en vårdnadstvist i ca 1,5 år innan domstolen fastställde vårdnaden i fjol. Denna vecka har pojkens mamma antytt att hon inte kommer fortsätta med det växelvisa boendet och vårdnaden. Vi har byte fredagar, alltså imorgon. Min fråga är vad jag ska göra om hon gör det som hon antytt? Jag tror att sonen skulle ta mycket skada om han inte blev hämtad av sin pappa som vanligt, så skulle jag behöva ganska så snabb hjälp vilka åtgärder jag kan göra med det samma i sånna fall.

Rådgivarens svar

2020-10-17

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Egenmäktighet med barn

Det du beskriver skulle kunna vara brottsligt, åtminstone om ditt barn under en längre tid hålls frånskild från dig. I brottsbalken stadgas nämligen att den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under 15 år egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren utan beaktansvärt skäl och utan tillåtelse och därigenom själv tar sig rätt kan dömas för egenmäktighet med barn (brottsbalken 7 kap 4 §). Det kan alltså vara ett brott att egenmäktigt skilja ett barn under 15 år från den andre vårdnadshavaren, t.ex. genom att vägra lämna tillbaka barnet såsom överenskommet, men det förutsätter troligen (som antytts ovan) att barnet under en längre tid hålls frånskild från dig och alltså inte en enstaka gång.

Vad gäller i ditt fall?

Även om det du beskriver troligen inte är brottsligt så länge som ditt barn inte hålls frånskild från dig under en längre tid så förstår jag givetvis att du vill göra något åt saken. Min första rekommendation är att prata med barnets andre förälder. Förklara att du som vårdnadshavare och barnet har en rätt att träffa varandra. Skulle inte det hjälpa så är min rekommendation att vända dig till socialtjänsten i din kommun som ska erbjuda gratis familjerådgivning. Det kan dock ta en stund innan du får till ett möte, så ytterligare en rekommendation är att kontakta polisen på 114 14. Du kan då prata med dem om din situation och få hjälp vidare. Detta innebär inte att du ska göra en anmälan mot barnets andre förälder, utan enbart be om råd. Att blanda in polisen genom anmälan kan givetvis vara en idé, men bör ses som en sista utväg eftersom polisens inblandning kan påverka både din och barnets situation negativt.

Jag hoppas det var svar på din fråga. På Familjens Jurists hemsida kan du läsa mer om vårdnad, boende och umgänge samt även boka tid för juridisk rådgivning via telefon. Har du några vidare funderingar är du välkommen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden