Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Underhållsskyldighet som förälder

    Hej . Jag har problem med min sons pappa vad gäller ekonomin . Jag har ensam vårdand över min son som är 16 idag . Han betalar underhåll via försäkringskassan och under de senaste 10 åren har han inte hjälpt till ekonomiskt med något . Då menar jag inget . Idag tog priset när hans son ringde honom och bad om 400:- till hans moped och han skrek i luren till honom att han kommer aldrig betala något och sedan lade på. Jag är så arg på honom och känner att gränsen är nådd för vad jag ska behöva betala på min halvtidslön . Jag tänkte först inkomst bepröva honom men enl. Skatteverket tjänar han bara 270000 om året . Dock har han vid ett tillfälle i höstas visat min son sitt konto och skröt gladeligen över de 30000 kr som kom in ( svart jobb ) på kontot . Vad han sagt till sonen samt visat honom är att han tjänar ca. 30000-40000 extra i månaden på svart jobb . Han har gjort illa honom väldigt mycket men nu känner jag att det räcker . Jag vill att han ska betala tillbaxs vad jag fått lagt ut själv under alla dessa år, eller åtminstone få honom att börja betala nu . Jag kan inte inkomstbepröva honom på det låga beloppet han deklarerar så hur gör jag . Vad kan jag göra. Finns det någon rätt från min sida att kräva honom på att betala ? Min son kan ju intyga att han aldrig någonsin bidragit med något till honom . Han bor i Stockholm med sambo men har ett barn till här i Örebro där vi bor. Den bidrar han inte heller till mer en underhåll . Kan jag på något sätt stämma honom . Det går verkligen inte att prata med honom , har försökt via familjerätten men då gav han vårdnaden till mig och sa att han inte behöver bry sig mer .. Snälla , vad kan jag göra. Jag har fått nog ... Med vänlig hälsning.

    Rådgivarens svar

    2018-04-22

    Hej!

    Tack för din fråga samt för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag förstår att det är en otrolig jobbig situation för dig ekonomiskt men också känslomässigt. Nedan har jag besvarat din fråga.

    Underhållsskyldigheten
    Lever ett barn tillsammans med båda sina föräldrar så förutsätter rättsordningen att föräldrarna fullföljer sin underhållsskyldighet inom ramen för familjelivet. Om barnet istället lever med enbart en utav sina sina föräldrar så är den ekonomiska underhållsskyldigheten reglerad genom lag. Dessa lagar är 7 kap. föräldrabalken (FB) som handlar om underhållsbidrag samt 17-19 kap. socialförsäkringsbalken (SFB) som handlar om underhållsstöd.

    I första hand ska underhållsbidrag (7 kap. FB) tillämpas eftersom att ett underhållsbidrag kan generera mer pengar åt barnet. Underhållsbidraget förutsätter dock att föräldrarna kommer överens. Tyvärr så används därför underhållsstödet (kap 17-19 SFB) oftast flitigare. Detta då det är fördelaktigare för den betalande parten om denne har en svag ekonomi. Dessutom behöver inte föräldrarna komma överens om ett belopp vilket gör att färre konflikter förekommer.

    Av din fråga förstår jag det som att din son får underhållsstöd (från Försäkringskassan) från sin pappa. Kan ni inte komma överens om ett högre belopp genom underhållsbidrag så är tyvärr underhållsstödet så långt den lagliga rätten till ekonomisk ersättning sträcker sig för ett barn. Det finns tyvärr inga andra ekonomiska ersättningar som din sons pappa är tvungen att betala.

    Råd och handlingsplan
    Jag tycker inte att det är rimligt att din son endast får underhållsstödet med tanke på att hans pappa inte har en svag ekonomi. Du har redan försökt att vända dig till kommunen för samarbetssamtal. Samarbetssamtal är det bästa sättet att försöka komma överens utan att gå till en domstol. Eftersom att detta inte har fungerat är det enda alternativet att vända dig till en domstol för att ta upp frågan om underhållsbidrag på nytt. Du bör då kontakta någon av våra jurister som jobbar med just vårdnadsfrågor och som kan hjälpa dig med en process i domstol. Då kan du också få hjälp med att försöka ta fram ett avtal om underhållsbidrag som din sons pappa också går med på, utan att du behöver vända dig till en domstol.

     

    Med vänliga hälsningar,
    Helena Piccolini Danielsson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden