Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Underhållsbidrag till barn placerat hos sin farmor

    Jag är farmor till en 15 årig flicka som bor hos mig sedan den 16 oktober för att hon blivit illa behandlad av sin mors pojkvän, socialen är inkopplad och det är godkänt att flickan bor hos mig. Pappan (min son) betalar underhåll till mig varje månad, men mamman har inte betalat något alls. Hur gör jag för att få ut underhåll? Tack på förhand.

    Rådgivarens svar

    2019-12-04

    Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du går vidare i din situation.

    Underhållsbidrag till barn

    Den rättsliga regleringen för underhållsskyldighet hittar du i föräldrabalkens (FB) sjunde kapitel. Föräldrar är underhållsskyldiga fram tills dess att barnet fyller 18 år eller tills dess barnet har gått ut gymnasiet, som längst tills barnet är 21 år gammal (7:1 FB). Underhållsbidraget är till för försörjningen av barnets grundläggande behov, så som mat, kläder och boende. Hänsyn ska ta till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga, föräldern som har bättre ekonomi blir skyldig att betala mer. Föräldrarna bli underhållsskyldiga i den mån det är skäligt efter bland annat deras ekonomiska förmåga. 

    En förälder ska fullgöra sin underhållsskyldig genom underhållsbidrag till barnet om (1) föräldern inte har vårdnaden över barnet och om barnet inte heller bor varaktigt tillsammans med barnet, eller (2) om vårdanden är gemensam och barnet bor enbart varaktig med den andra föräldern (7:2 FB). Underhållsbidraget fastställs genom dom eller avtal (7:2 2st FB). Annan än förälder kan ha rätt till underhåll om det har fastställts genom dom eller avtal. Det finns inget formkrav på avtalet, men för att avtalet ska kunna verkställas krävs det att avtalet är skriftigt och bevittnat (3:19 utsökningbalk). Det är vårdnadshavaren eller förmyndaren för barnet som får företräda barnet vid frågor rörande underhållsbidrag (7:2 3st FB).

    Din situation

    Det enklaste i din situation skulle vara att prata med flickans mamma och försöka komma överens. Som annan än förälder kan man ha rätt till underhåll, men denna ska fastställas genom avtal eller dom. Det finns även en möjlighet att vända sig till kommunen där du bor för att boka ett samarbetssamtal för att få hjälp att komma överens. Efter att ni har kommit överens bör ni skriva ett avtal. 

    Kan ni inte komma överens blir situationen lite svårare. Det är enbart vårdnadshavare eller förmyndare som får företräda barnet vid frågor rörande underhållsbidrag. Jag vet inte om du är något av detta, du bör kontakta en jurist för att gå vidare med ditt ärende. 

    Råd och rekommendationer

    Jag rekommenderar att du i första hand försöker prata med mamman till flickan för att lösa situationen. Fungerar inte det kan du kontakta kommunen där ni bor för att få hjälp med ett samarbetssamtal.

    Om ni inte kan komma överens så rekommenderar jag att ni tar kontakt med en av våra jurister, här kan du läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa till med när det kommer till vårdnad, boende och umgänge. Har du några flera funderingar eller behöver hjälp att få till ett avtal eller dom när det kommer till underhåll så kan du boka tid med en jurist här.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden