Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Underhållsbidrag och underhållsstöd

    Hej!
    Min 16 åriga dotter har flyttat in hos sin pappa och han vill nu ha en stor summer underhåll, 1700 sek. Det verkar som om jag kan inte göra något om det. Han vill inte diskutera och om jag inte betala hans summa, är det en ännu större summan som Försäkringskassan ber om, 2073 sek. Om man tar honom till tingsrätten, vad har man för chans att få ner summan? Eller gäller dett att gilla läget. Han tjänar mycket och har väldigt låga utgifter. Hon har också jobbat för honom och fick ingen inkomst i inkomstår 2016 men fick 65,400 sek i 2017.
    Hur mycket kostar det att gå till Tingsrätt över det, och är det värt det överhuvudtaget eller är det underhållslag som gäller oavsett vad jag tycker.
    Tack på förhand.

    Rådgivarens svar

    2019-01-04

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Underhållsbidrag

    Underhållsbidrag regleras i föräldrabalken och är ett bidrag som den förälder som barnet inte bor hos ger till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidrag kan fastställas genom dom eller avtal. Vill man veta hur stort underhållsbidrag som ska betalas ut så kan man använda Försäkringskassans internettjänst. Lagen säger nämligen ingenting om vilken exakt summa som ska betalas ut.

    Underhållsstöd – hur mycket ska den andra föräldern få

    Om man inte kan betala underhållsbidrag eller om man inte kommer överens med den andra föräldern, så går Försäkringskassan in och betalar ut underhållsstöd. Detta underhållsstöd kräver sedan Försäkringskassan tillbaka, helt eller delvis, av den underhållsskyldiga föräldern. Underhållsstöd regleras i socialförsäkringsbalken och är till skillnad från underhållsbidrag bestämt till exakta belopp, beroende på barnets ålder.

    Underhållsstöd till ett barn lämnas med
    – 1 573 kronor i månaden till och med månaden då barnet fyller 11 år,
    – 1 723 kronor i månaden från och med månaden efter den då barnet har fyllt 11 år till och med månaden då barnet fyller 15 år, och
    – 2 073 kronor i månaden från och med månaden efter den då barnet har fyllt 15 år.

    Avdrag från underhållsstödet ska göras med hälften av barnets inkomst till den del inkomsten överstiger 60 000 kr per år, d.v.s. i ditt fall 5 400 kr.

    Underhållsstöd – hur mycket ska du betala

    Hur mycket du som förälder ska betala till Försäkringskassan beror på din inkomst. Det finns många regler att ta hänsyn till, men förenklat kan man säga att utgångspunkten är din inkomst, till den del den överstiger 120 000 kr per år. Denna summa ska du sedan multiplicera med 0,14 för det första barnet, 0,115 för det andra, 0,1 för det tredje (för följande barn görs en annan beräkning).

    Kostnad att driva mål i tingsrätt

    Vad gäller ansökningskostnad i tingsrätt beror det på hur mycket pengar tvisten gäller.  För ett mål som rör ett krav under 23 250 kr är ansökningsavgiften 900 kr. För ett mål som rör ett krav över 23 250 kr är ansökningsavgiften 2 800 kr. Om tvisten inte rör något bestämt belopp är ansökningsavgiften 2 800 kr.

    Till detta kommer att du om du förlorar målet behöver betala delar av eller hela pappans rättegångskostnader (inkl. advokat om målet överstiger 23 250 kr). Det är därför bra att söka juridisk rådgivning för att se om det ens är värt att driva ett mål. För detta kan du kontakta en av våra jurister, de är specialiserade på familjerätt.

    Rekommendation

    Det låter kanske till en början som att det vore klokt att godta faderns erbjudande om lägre underhåll än vad Försäkringskassan ger ut. Men det beror alltså på hur stor din inkomst är. Ifall du inte behöver betala in mer än låt oss säga 1 000 kr till Försäkringskassan så är det ju bättre för dig att betala underhållsstöd istället för underhållsbidrag. Jag rekommenderar därför följande:

    1. räkna ut underhållsbidrag enligt Försäkringskassans länk ovan

    2. räkna ut underhållsstöd (14 % av din inkomst över 120 000 kr)

    Detta ger dig en fingervisning om hur mycket du ska betala. Du är skyldig enligt lag att betala underhåll till ditt barn (i praktiken hennes pappa). Om du inte gör det via underhållsbidrag som ni kommer överens om (eller som domstol beslutar) så görs det via Försäkringskassan till ett belopp som du inte kan påverka. Välj därför det alternativ av de två ovannämnda samt pappans erbjudande, som är billigast för dig.

    Det är dock möjligt för en domstol att besluta om lägre underhållsbidrag än vad både Försäkringskassan och pappan säger. Om du vill föra en process i domstol så rekommenderar jag dig dock starkt att kontakta en av våra jurister. Det kostar förvisso, men de kan snabbt avgöra om det är värt för dig att driva en process, eller om det blir billigare att låta bli.

    Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om jag har missat någonting, om du har kompletterande information, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden