Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Underhållsbidrag efter ekonomisk förmåga

    Hur mycket är rimligt att betala i underhållsbidrag när ett barn (13år) nästan aldrig är hos sin pappa och ett barn (7år) är där max 7 hela dygn i månaden (hämtar måndag em på fritids och lämnar på fredag morgon, så inga helger)? Jag står för nästan allt vad det gäller barnen. Sparar, barnomsorg(fritids), fritidsintressen som medlemsavgifter, utrustning, cuper, läger, även cyklar, skridskor, kläder... allt typ. Och pappan som bor ihop med en ny betalar endast 2050:-/månad för båda barnen. Jag har lägre inkomst än vad han har men han vill inte betala mer. Kan ett samarbetssamtal via Familjerätten hjälpa mig eller är det Försäkringskassan? Vet inte vart jag ska vända mig.....

    Rådgivarens svar

    2019-04-05

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Jag ska försöka besvara dina frågor utifrån föräldrabalkens bestämmelser. 

    Barnens underhåll
    Föräldrarna som barnens vårdnadshavare är skyldiga att betala för barnens underhåll tills barnet fyller 18 år. Skyldigheten innebär försörjande av barnens grundläggande behov exempelvis, mat och boende. Föräldern ansvarar för barnens underhåll efter sin ekonomiska förmåga (7 kap. 1 §). En högavlönad förälder kan därför förväntas betala en större andel än en lågavlönad. Om barnen varaktigt bor hos en av föräldrarna, ska den andre föräldern betala ett underhållsbidrag till barnet (7 kap. 2 §). Om barnen bor växelvist hos föräldrarna är utgångspunkten att ingen är skyldig att betala underhållsbidrag. Däremot kan det föreligga en underhållsskyldighet då ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra. Då anses det rimligt att den mer högavlönade föräldern bidrar med mer, eftersom förälderns ekonomiska förutsättningar är högre än den andra föräldern. Syftet är att barnen ska få en likadan levnadsstandard hos båda föräldrarna. 

    Underhållsbidraget
    Hur underhållsbidraget beräknas kan du se närmare här, där beskriver försäkringskassan pedagogiskt hur bidraget ska beräknas utifrån olika omständigheter. Bidraget kan bestämmas genom avtal mellan föräldrarna eller genom domstolsbeslut. I första hand råder jag att ni som föräldrar gemensamt kommer överens om hur de ska fördela kostnaderna, och förhoppningsvis få vägledning av den reglering jag nämnt. Ni eller du kan boka ett personligt webbmöte på försäkringskassans hemsida (här) där föräldrar kan diskutera underhållsbidraget med en handläggare där de även får redogöra för sina ekonomiska förmågor. Kommer ni inte överens kan ni vända er till domstol som avgör vilken av föräldrarna som är underhållsskyldig samt hur stort beloppet ska vara. 

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden