Hoppa till innehållet
Familj & barn

Styvpappas rätt till insyn/information

Hej. Jag har en son och har gemensam vårdnad. Han spelar ishockey i en klubb. Dom utskick som görs av klubben t.ex kallelser till träning och match skickas till mig och mamman men även till styvpappan. Förmodligen för att mamman sagt att det är ok. Jag har sagt till klubben att jag inte har gett mitt samtycke till det och att jag vill att dom tar bort styvpappan från deras utskick men utan åtgärd. Får klubben skicka mail som rör sonen till vem dom vill?

Rådgivarens svar

2017-11-03

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


 

En styvförälder har inga juridiska rättigheter mot barnet så länge denna inte är barnets formella vårdnadshavare. Deras möjligheter till insyn i barnens liv går endast via den biologiska föräldern som de sammanlever med. Om båda föräldrarna lämnar samtycke kan insynen dock utvidgas, men i annat fall råder sekretess

Du kan givetvis uppmana klubben att upphöra med mailutskicken. Jag har dock svårt att se att mailutskick om träningar innefattar så pass känslig information att den skulle vara sekretessbelagd. 
I vårdnadsfrågor ska alltid barnets bästa beaktas, och så länge som mailutskicken till styvfadern inte innehåller känslig information eller riskerar skada barnet på något vis bedömer jag att det ur ett rent juridisk perspektiv blir svårt att motivera din ståndpunkt. 
 

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Om du känner att du är i behov av mer rådgivning i din situation är du varmt välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister här. Vid ytterligare funderingar kan du även återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Jessica

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden