Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Sonens mamma försvårar samarbetet, motverkar vårt umgänge och har fört bort honom olovligen - vad gör jag?

    Hej undrar om jag kan få hjälp då jag anser att mitt barn blev bortfört från sverige till norge av hans mamma. Hon har efter bortförandet fått det till rättegångar i norge där hon ska ha boende och jag samver med sonen. Sammarbetet funkar inte alls! Vi har gemensam vårdnad ännu. Hon tog barnet från sverige där vi bodde till norge en dag jag va på jobb och när ja kom hem va dom borta. Hon hade då bestämt sig att bli norsk igen och få sonen boende hos sig. Jag fick inte hem sonen fast jag frågade. Har nu samver varannan helg med sonen som mår dåligt och vill bo hos mig. 4år blir han i januari och har grov seperationsångest varje gång jag lämnar. Hon har fått barnet till norsk utan min vetskap oxå å skrivit att sonen utvandrat från sverige. Hon gör även att samarbetet blir omöjligt, ifrågasätter allt även fast det står i en dom. Jag kan inte be om något som inte står i dommen för då skickar hon bara vad som står å säger att det står inte då ska man inte. Hon verkar göra allt för hålla sonen ifrån mig så mycket det går. Snälls går de att fa hjälp??

    Rådgivarens svar

    2018-11-11

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag vill börja med att beklaga situationen. Jag förstår att det är jobbigt för dig. Nedan följer ett svar avseende vårdnad, boende och umgänge. Din fråga regleras i föräldrabalken.

    Vad gäller enligt lag?
    Vad som är avgörande för vårdnad, boende och umgänge är barnets bästa. Vid bedömningen av vad som är barnets bästa tas hänsyn till bland annat risken för att barnet olovligen förs bort samt barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. I takt med barnets ålder och mognad tar man också hänsyn till barnets vilja. Detta innebär i sin tur att om en av föräldrarna försöker motverka umgänge mellan förälder och barn samt försvårar samarbetet så är det till nackdel för den föräldern vid en domstolsförhandling när man prövar frågor om vårdnad, boende och umgänge. Att mamman i detta fall försöker hålla sonen ifrån dig, gör samarbetet omöjligt och har fört barnet till Norge olovligen påverkar dina möjligheter att få ensam vårdnad och få barnet boende hos dig. Din son är fortfarande ung, men att han uttrycker att han vill bo hos dig är också till din fördel.

    Hur kan du gå vidare i situationen?
    Samarbetet mellan dig och sonens mamma fungerar inte och jag råder dig därför att väcka talan i tingsrätten om ensam vårdnad. Det kan då också beslutas att sonen bor hos dig och att han får umgänge med sin mamma. Att sonens mamma fört honom till Norge olovligen, försvårar samarbetet och försöker hålla honom ifrån dig talar till din fördel i vårdnads- och boendefrågan. Om domstolen beslutar om ensam vårdnad för dig har du större möjligheter att kontrollera och påverka sådant som har med din son att göra, utan inblandning av sonens mamma.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp, exempelvis med att väcka talan i tingsrätten om ensam vårdnad, föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden