Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Ska en styvförälder betala underhåll av barn?

    Hej jag har ett barn i ett familjehem, de har fått vårdnaden. Nu har jag gift mig med en ny man som inte är pappa till barnet. Så jag undrar om min make behöver verkligen betala underhåll av mitt barn?
    De tycker försäkringskassan iaf.

    Rådgivarens svar

    2020-01-06

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Jag utgår i mitt svar från att du inte har vårdnaden om ditt barn och så inte heller din nya make. Då du säger att ditt barn bor i ett familjehem utgår jag ifrån att du och din make inte varaktigt bor med ditt barn. 

    Fråga: Behöver en make, som inte varaktigt bor med eller är förälder till sin makas barn betala underhåll?
    Svar: De som är underhållsskyldiga till ett barn är föräldrarna till barnet. Om det är så att en förälder inte bor med eller har vårdnaden om barnet ska denne betala underhåll, 7 kap. 2 § föräldrabalken och 17 kap. 5 § socialförsäkringsbalken

    Ibland kan dock även styvföräldrar var underhållsskyldiga, 7 kap. 5 § föräldrabalken. Regeln är dock sekundär och förutsätter att din make såsom styvförälder är: 
    1. Gift med barnets vårdnadshavare eller,
    2. Har ett eget barn gemensamt med barnets vårdnadshavare, och 
    3. Varaktigt bor tillsammans med barnet

    En styvförälders underhållsskyldighet ersätter inte de biologiska föräldrarnas ansvar utan är endast till för att ge barnet en högre standard än annars. Regeln ska alltså ses som att alla barn i en familj ska leva på samma nivå. 

    Utifrån de förhållanden som du har beskrivit, är din make, som varken är förälder, gift med barnets vårdnadshavare eller varaktigt bor med barnet, inte är skyldig att betala underhåll. 

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Är det så att du har fler frågor eller önskar ett förtydligande är du varmt välkommen att kontakta oss igen. 

    Med vänliga hälsningar, 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden