Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Resa utomlands med barn

    Ska resa ensam I från tahiland med min 1 månad gamla bebis vad krävs dubbelt medporgarskap, har svenskt pass och Thailändskt. Krävs mammas medgivande eller vad krävs? Jag är pappan, samma eftenamn.

    Rådgivarens svar

    2020-03-10

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Vid frågor om vårdnad är det föräldrabalken (FB) som blir aktuell att titta i. Om ni har gemensam vårdnad om barnet så krävs enligt huvudregeln samtycke från barnets mamma för att du ska få resa med barnet, 6 kap 13 § FB. Du kan alltså inte resa iväg med ditt barn utan att barnets mamma samtyckt till detta, med undantag för kortare resor. 

    Det går inte att exakt definiera vad som är en kortare respektive en längre resa, men det bästa är om du och barnets mamma försöker komma överens i frågan.

    Familjens Jurist är experter på familjejuridik och våra jurister hjälper gärna till till besvara juridiska frågor som rör vårdnad om barn. Läs mer här om hur Familjens Jurist kan hjälpa er i frågor om vårdnad.

    Jag hoppas att jag kunde förklara generellt vad som gäller i sådana här situationer. Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig till oss igen.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden