Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Rätt till information för förälder utan vårdnad

    Min f.d man har numera enskild vårdnad (trots massiva lögner och mot familjerättens bedömning) över våra 2 gemensamma barn, nu 16 och snart 18 år. Bägge barnen har varit under socialtjänstens och sjukvårdens vingar då mycket problem finns (vad jag hört från gemensamma vänner), bl.a missbruk, självskadebeteende och viss kriminalitet.
    Mitt ex ignorerar mina mail och vägrar informera om något gällande barnen. Har nu, via kommunen, fått veta att ett av barnens placerats utanför hemmet. Handläggare på socialtjänsten hänvisar till hans enskilda vårdnad till att jag inget får veta.
    Har mitt ex verkligen laglig rätt att vägra informera om sådan viktig information? Hur mycket kan jag kräva att få veta om mina barn?
    Han har manipulerat dem att inte ha någon kontakt med mig eller någon med koppling till mig de senaste 5 åren.

    Rådgivarens svar

    2019-03-11

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga regleras i föräldrabalken och offentlighets -och sekretesslagen. Jag vill börja med att beklaga situationen och förstår att det är jobbigt för dig.

    Vad gäller?
    En förälder utan vårdnad har inte samma rättigheter som en förälder med vårdnad, eftersom att det med vårdnaden följer ett ansvar över barnets personliga förhållanden och behov av omvårdnad. En förälder som inte har vårdnad har inte samma rätt att få del av uppgifter som rör barnet. I varje enskilt fall måste en sekretessprövning göras som rör integritetskänsliga uppgifter. Sådant som rör socialtjänst och sjukvård är sådana integritetskänsliga uppgifter som torde kunna undanhållas. Om du skulle ha umgänge med barnen ska den andra föräldern lämna sådana upplysningar som kan främja umgänget med barnen. Sådan information kan du således ha rätt till.

    Jag skulle rekommendera dig att väcka talan om ensam eller gemensam vårdnad om barnen. Som vårdnadshavare har man rätt till information i mycket högre grad än om du inte har vårdnad om barnen.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden