Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Rätt till föräldrapenning

    Hej! Jag heter Emelie, jag är nu gravid och har frågor om föräldrapenning. Jag reser fram och tillbaka mellan Sverige och Spanien och har varit i kontakt med försäkringskassan ang. föräldrapenning. Jag jobbar för Sverige och är socialförsäkrad i Sverige, även folkbokförd i Sverige, jag har gjort alla mina barnmorska besök i Spanien då pappan är från Spanien. Har jag rätt till föräldrapenning? Jag har ställt massa frågor till försäkringskassan och fått olika svar varje gång, samt att det är omöjligt att komma till deras Eu avdelning för att veta vad som gäller om jag kommer föda barnet i Spanien och om barnet i perioder kommer bo i Spanien, vet ni vad som gäller? Nu fick jag ett brev att försäkringskassan att de har fått information av att jag bor utomlands ( baserat på det jag sagt) vilket ju inte är sant eftersom jag bor i Sverige mestadels av tiden. och ska fylla i en blankett om flytt utomlands och så at de kan utreda om jag omfattar den svenska socialförsäkringen eller om jag ska vara med i den spanska, jag måste väl ha rätt till svensk socialförsäkring då jag jobbar, bor, folkbokförd och socialförsäkrad för Sverige? Jag har aldrig jobbat i Spanien så kan ju på så sätt inte ha rätt till spansk föräldrapenning?

    Rådgivarens svar

    2019-06-23

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Allmänt
    Genom att vara försäkrad i Sverige omfattas man av det svenska socialförsäkringssystemet och har rätt till olika typer av förmåner. En del av förmånerna baseras på bosättning och andra på arbete. Och som du nämner är föräldrapenning en förmån som är arbetsbaserad, 6:6 st 2 socialförsäkringsbalken (SFB).

    För att vara berättigad till föräldrapenning enligt SFB d.v.s. det svenska försäkringssystemet ska man arbeta i Sverige enligt 6:2 SFB. Rätten till föräldrapenning får man från den dag då man började sitt arbete t.o.m. tre månader efter att arbetet har upphört, 6:8 SFB.

    Sedan finns det förmåner som man kan åtnjuta enligt SFB som är bosättningsbaserade, 5:2 SFB. Är man bosatt och har sin hemvist har man rätt till exempelvis barnbidrag.

    Vad detta innebär konkret är att en person kan vara försäkrad och berättigad till de bosättningsbaserade förmånerna men inte de arbetsbaserade, och tvärtom.

    Man har rätt att ta ut sin föräldrapenning under den tid man inte förvärvsarbetar, 12:2 SFB.

    Din situation
    Du säger att du arbetar i Sverige och bor i Sverige. Men för att vara berättigad föräldrapenning ska du vara förvärvsarbetande i Sverige, så vart du bor spelar ingen roll för rätten till föräldrapenning.  Har du arbetat i Sverige, i minst sex månader i följd eller har ett arbete som är årligen återkommande och din årsinkomst kan komma att uppgå till 24 procent av prisbasbeloppet (vilket för 2019 är 47 400 kr), så kommer din föräldrapenning att beräknas utifrån din SGI (sjukpenninggrundande inkomst), enligt 25:3 SFB.

    Sammantaget är det viktigaste om att du förvärvsarbetar i Sverige för din möjlighet att få föräldrapenning, om du inte söker föräldrapenning på lägsta nivå, för det kräver att man är bosatt i Sverige. Men utifrån det du beskriver avseende din situation d.v.s. att du bor och jobbar i Sverige så bör det inte föreligga några problem. Att barnet föds i Spanien eller bor där vid tillfällen påverkar inte din rätt till förmånen. Min rekommendation är att du ringer till Försäkringskassan och tydligt förklarar det. 

    Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny, eller så är du varmt välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Vi finns tillgängliga på ett kontor nära dig eller över telefon till fasta priser (Familjens Jurist Digital), se länk till våra tjänster här.

    Mvh

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden