Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Rätt till barnbidrag när beslut om förlängning av uppehållstillstånd inte har fattats

    Hej! Jag behöver faktiskt råd nu. Jag och min man har haft Arbetstillstånd vilket som gick ut24/6-2015 ,men vi har sökt förlängning tre månader innan den gick ut den 15mars 2015. Vi fick avslag den 5/1-2018 och har överklagat på beslutet, men migrationsdomstolen har fortfarande inte hanterat målet. Vi har ett pågående ärende i alla fall och inget negative beslut. Vi bor har och jobbar. Vi har två barn som är födda i Sverige och har inte fått barnbidrag i tre år pga vårt upphållstillstånd slutade gälla även om vi har sökt förlängning innan upphållstillståndet slutar gälla.Men vi har inte klagat på försäkringkassans beslut skriftligt när de stoppat barnbidrag i februari 2016. Utan bara gick till kontoret fler gånger i året och fråga the ,men de säger alltid att barnen har inte rätt till barnbidrag. Min fråga är: Vad ska jag göra och hur ska jag söka om barnbidrag igen. Eftersom jag läst lite regler och fick veta lite grand om att man har ju rätt till barnbidrag trots att upphållstillstånd slutade gälla om man har sökt förlängning på samma grund och innan att upphållstillståndet sluta gälla. Ifall beviljar Försäkringkassan barnbidrag nu till mina barn kommer jag få ersättning för de tre år som gått. ?? Tack för svar och rekomendation.

    Rådgivarens svar

    2018-12-25

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Barnbidrag under ansökan om förlängning av uppehållstillstånd

    Reglerna om barnbidrag finns i socialförsäkringsbalken (SFB). Den regel som du nämner finns där, nämligen i 5 kap. 12 §. Regeln säger, precis som du nämner, att man har rätt till fortsatt barnbidrag ifall man har ansökt om förlängning av uppehållstillstånd innan dess att det tidigare tillståndet har gått ut. Det krävs dock att den nya ansökan grundar sig på "samma grund" som det tidigare tillståndet. Detta borde dock inte vara så svårt att uppnå. Ni har alltså rätt till barnbidrag, ifall det stämmer det som du säger att ni ansökte om förlängning innan tillståndet gick ut.

    Rätt till återbetalning

    Den regel som du nämner och som jag redogjort kort för ovan, trädde dock i kraft den 1 augusti 2017. Försäkringskassan hade alltså rätt att neka er barnbidrag fram till dess, eftersom att det var den då gällande lagen. Ni kommer alltså inte att få retroaktivt barnbidrag för de tre år då ni nekats, utan maximalt för tiden från 1 augusti 2017 fram till nu.

    Rekommendation

    Jag rekommenderar att du hör av dig till Försäkringskassan och hänvisar till 5 kap. 12 § socialförsäkringsbalken. Ni borde då få barnbidrag, både retroaktivt och framöver. Om de fortfarande ger er negativa beslut så rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister, så kan de hjälpa er i en vidare process.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du vill ha ett mer uttömmande svar, om jag missade någon omständighet, eller om du helt enkelt undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga. I övrigt önskar jag er lycka till med uppehållstillståndet.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden