Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    När kan man adoptera en vuxen person?

    Kan man adoptera en vuxen person som har arbetstillstånd?

    Rådgivarens svar

    2020-03-07

    Hej och stack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Adoption av en vuxen person

    Frågor om adoption regleras i föräldrabalkenDen som har fyllt 18 år får adopteras endast om det finns särskild anledning till en adoption med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden och den som sökanden vill adoptera och om adoptionen även i övrigt är lämplig (föräldrabalken 4 kap 4 § första stycket). Vid bedömningen av om det finns särskild anledning till en adoption ska det särskilt beaktas om sökanden har uppfostrat den som sökanden vill adoptera eller om adoptionen annars avser att bekräfta en relation som motsvarar den mellan barn och förälder (föräldrabalken 4 kap 4 § andra stycket).

    Dessa är de enda krav som gäller vid adoption av vuxen och det spelar då ingen roll ifall den man vill adoptera har ett arbetstillstånd eller inte. Men det ska också tilläggas att det huvudsakliga syftet med adoptionen inte ska vara att möjliggöra eller underlätta för den adopterade att få uppehållstillstånd eller arbetstillstånd i Sverige. Av den anledningen ställs det relativt höga krav på relationen mellan den sökande och den som sökande vill adoptera.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden