Hoppa till innehållet
Familj & barn

När ena föräldern tjänar mer än den andra

Hej, min pojkvän och hans ex com överens om att sälja huset nu i maj (han var snäll och lät henne bo kvar i huset ett år till efter separationen), betyder att de hade kommit överens om att sälja huset nu i maj, men hon gör allt hon kan för att fördröja / hindra försäljningen. De har även fortsatt delad ekonomi, snart 2 år senare efter separationen. De har en son på drygt 3,5 år men delad vårdnad, han är den som städar på förskolan, och tar hand om allt angående hus och båtförsäljning, hon hjälper honom inte alls.

Jag hade verkligen uppskattat eran hjälp med vad han kan göra, tycker inte det är logiskt att han sitter och betalar ett hus där han inte bor sedan runt 1,5 år och där hennes nye pojkvän bor vissa helger + att de fortsätter att ha delad ekonomi iom att hon pressar honom och säger att han är den som tjänar mest, hon jobbar 75% ( hon hade depression post födsel men just nu känns det att hon bara spelar på det, hon mår bra för att resa och hänga med pojkvännen men inte när det gäller att ta sitt ansvar, otroligt trött ¨på denna situationen, tacksam för all hjälp vi kan få.

Rådgivarens svar

2019-05-19

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Jag ska försöka besvara din fråga utifrån föräldrabalkens (FB) bestämmelser. 

Som jag förstår frågan handlar det om hur mycket en person är skyldig att betala för ett gemensamt barn. Det som kan bli aktuellt ifall ena föräldern tjänar mer än den andre föräldern är att den mer tjänande föräldern kan vara skyldig att bidra mer för att försörja ett barn. 

Barnens underhåll
Föräldrar som barnens vårdnadshavare är skyldiga att betala för barnens underhåll tills barnet fyller 18 år. Skyldigheten innebär försörjande av barnens grundläggande behov exempelvis, mat och boende. Föräldern ansvarar för barnens underhåll efter sin ekonomiska förmåga (7 kap. 1 §). En högavlönad förälder kan därför förväntas betala en större andel än en lågavlönad. Om barnen varaktigt bor hos en av föräldrarna, ska den andre föräldern betala ett underhållsbidrag till barnet (7 kap. 2 §). Om barnen bor växelvist hos föräldrarna är utgångspunkten att ingen är skyldig att betala underhållsbidrag. Däremot kan det föreligga en underhållsskyldighet då ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra. Då anses det rimligt att den mer högavlönade föräldern bidrar med mer, eftersom förälderns ekonomiska förutsättningar är högre än den andra föräldern. Syftet är att barnen ska få en likadan levnadsstandard hos båda föräldrarna. 

Underhållsbidraget
Hur underhållsbidraget beräknas kan du se närmare här, där beskriver försäkringskassan pedagogiskt hur bidraget ska beräknas utifrån olika omständigheter. Bidraget kan bestämmas genom avtal mellan föräldrarna eller genom domstolsbeslut. I första hand råder jag att föräldrarna gemensamt kommer överens om hur de ska fördela kostnaderna, och förhoppningsvis få vägledning av den reglering jag nämnt. De kan även boka ett personligt webbmöte på försäkringskassans hemsida (här) där man kan diskutera underhållsbidraget med en handläggare. Kommer de inte överens kan de vända sig till domstol som avgör vilken av föräldrarna som är underhållsskyldig samt hur stort beloppet ska vara.

Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden