Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    När den andra föräldern inte betalar underhåll

    Hej!
    I mars gick skilsmässan igenom och vi skrev på bodelningen. Min exmake ville göra bodelningen helt själv och inte ta in en jurist. Han har köpt ut mig ur huset samt löst mitt lån. I maj bestämmer han att han inte vill betala underhåll till mig som vi skrivit i bodelningen. Vi har även skrivit i bodelningen att barnen ska få pengarna efter att deras mopedbil sålts, men detta har han dragit tillbaka. Finns det något jag kan göra?

    Rådgivarens svar

    2020-08-25

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Underhåll till barnen

    Av 7 kap. 1 § föräldrabalken (FB) följer att föräldrar har en underhållskyldighet till sina barn. Detta innebär att föräldrarna rent ekonomiskt ska ansvara för att barnens behov är täckta. Denna skyldighet gäller så länge barnen går skola men som längst till att barnen är 21 år. Om barnen bor lika mycket hos varje förälder så fullgörs förälderns underhållskyldighet genom att ha barnet boende hos sig.

    Om barnen istället bor hos bara en förälder så den andra föräldern betala underhåll för barnen. Underhåll kan utgå på två sätt. Det första är genom underhållsbidrag som kan fastställas genom antingen ett avtal mellan föräldrarna eller genom en dom. Om föräldrarna avtalar om underhållsbidraget bestämmer de själva storleken på beloppet. Det andra sättet som underhåll kan utgå på är genom underhållsstöd. Av 17 kap. 2 § socialförsäkringsbalken (SFB) följer att underhållsstöd betalas ut om föräldrarna inte bor tillsammans. Det fungerar alltså så att om den underhållsskyldige föräldern inte betalar underhållsbidrag kan den andra föräldern ansöka om underhållsstöd. Försäkringskassan betalar då ut pengar till barnen och den underhållsskyldige föräldern betalar in motsvarande belopp till Försäkringskassan. Till skillnad från underhållsbidraget är storleken på underhållsstödet bestämt sedan innan och beloppet beror på barnets ålder.

    Betalningsföreläggande

    Om en person vägrar att betala exempelvis en skuld kan man vända sig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om ett betalningsföreläggande. Kronofogden kommer då att skicka ett brev om ett föreläggande till personen som är skyldig att betala. Om betalning inte inkommer kommer Kronofogden gå vidare och driva in skulden genom utmätning.

    Din situation

    Om pappan till barnen vägrar att betala underhåll enligt avtalet så kan du ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Eftersom det är Försäkringskassan som betalar ut pengarna så kommer du vara garanterad en summa varje månad. Du behöver heller inte ansvara för att kräva in pengarna från pappan. Gällande pengarna för mopedbilen är min rekommendation att i första hand försöka prata med din exmake. Det går att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden men det är bra att veta att det tillkommer en ansökningskostnad och sedan en kostnad när de ska driva in skulden.

    Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Har du ytterligare funderingar kring underhåll är du varmt välkommen att kontakta en jurist på Familjens Jurist. De kan även svara på frågor kring betalningsföreläggande.

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden