Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Missnöjd med fritidspedagog

    Vad ska jag göra om min son känner sig orolig och ledsen pga en fritidspedagog?

    Rådgivarens svar

    2019-08-27

    Hej,

    Stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga! Här nedan kommer jag att redogöra för vad som gäller i ditt ärende. Det är framför allt bestämmelser i skollagen som akutaliseras.

    Du skriver i din fråga att din son känner sig ledsen och orolig på grund av en fritidspedagog. Eftersom att du inte nämner vad fritidspedagogen faktiskt har gjort, har jag svårt att göra en bedömning av själva situationen och kommer därför att generellt redogöra för de olika vägar som finns att gå när man är missnöjd med en fritidspedagog.

    Prata med förskolläraren/förskolechefen
    Som ett första steg råder jag dig att boka ett möte med förskolläraren och/eller förskolechefen. Ta upp vilka problem och känslor du och din son upplever. Om du inte skulle få hjälp av förskolechefen kan du vända dig till huvudmannen (kommunen eller en fristående huvudman) som är skyldig att ta emot och hantera klagomål. 

    Anmälan till Skolinspektionen
    Den som vill anmäla en förskollärare kan göra det till Skolinspektionen. Skolinspektionen anmäler därefter ärendet vidare till LAN (Lärarnas ansvarsförbund) som kan tilldela förskolläraren en varning eller återkalla förskollärarens legitimation. En anmälan om mobbning eller kränkningar kan även leda till att Barn- och elevombudet kräver skadestånd för barnets räkning.

    Hoppas att du fick svar på din fråga! Du är välkommen att höra av dig igen om det dyker upp fler frågor.

    Med vänlig hälsning,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden