Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Medgivande från bägge vårdnadshavare

    Hej, Jag har en son som är 13 år där jag och modern har gemensam vårdnad med växelvis boende (varannan vecka) vi har haft det så sedan han var 9 månader gammal och det fungerar bra för det mesta, vi har inga papper skrivna utan har i samband med separation kommit överens muntligen om detta och det har inte ifrågasatts av någon av oss då det fungerar bra.
    Nu vill min son på sin fritid när han är hos mig göra internet videor och streama på t ex. YouTube och Twitch där han kommer spela datorspel och göra andra saker framför kameran. Deras åldersgräns är 13 år med en vårdnadshavare godkännande.
     Som jag förstår det kan jag ta ett beslut om detta då det är en fritidsaktivitet när han är hos mig enligt Prop 1975/76:170 sida 178. Stämmer det eller kan modern här sätta sig på tvären och hindra denna typ av aktivitet med motiveringen att hon inte vill att sonen skall synas online publikt på dessa eller andra plattformar?

    Rådgivarens svar

    2019-04-23

    Hej, Stort tack för att du vänder idig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Nedan ska jag försöka redogöra för svaret på din fråga. Regler kring din fråga återfinns i föräldrabalken.

    Vid gemensam vårdnad gäller principen att beslut ska tas av föräldrarna gemensamt, 6 kap 13 §. Om man inte kan komma överens om en fråga kan man få hjälp via samarbetssamtal, 6 kap 18 §. Oavsett vad frågan avser brukar det i normalfallet kräva bägge föräldrarnas medgivande. Mitt råd är därför att du kommer överens med den andre föräldern om hur ni ser på saken.

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden