Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Meddela den andre vårdnadshavaren att man reser bort

    Jag har delad vårdnad för min son, jag har honom varannan fredag till måndag, hämtar och lämnar i skolan. Min ex fru valde på sin vecka att åka till sitt hemland Kuba men lämnade vår son hemma tillsammans med sin sambo och vänner. Jag blev inte informerad om detta, fick inte ens frågan. Har hon ingen skyldighet att informera mig om detta?

    Rådgivarens svar

    2018-11-21

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Svaret på din fråga finner man i föräldrabalkens bestämmelser

    Efter en separation då det finns gemensamma barn så är det utifrån ett barnperspektiv i första hand barnet som har rätt till båda sina föräldrar och de vuxna som har ansvar och ska agera för att barnen får den rätten. Den eller de som är vårdnadshavare till ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran blir tillgodosedda. Vårdnadshavaren har också ett ansvar för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till dess ålder, utveckling och övriga omständigheter.

    När barnet är hos den andre vårdnadshavaren, har denne att se till och ansvara för att barnet har det tryggt och för att de får en bra omvårdnad även om hon inte är hemma. Om det är så att du inte litar på att din exmans sambo tar det ansvar som krävs för att ta hand om ert barn när barnets mamma är bortrest, eller anser att du bör ha barnet hos dig då deras mamma åker på semester utan barnet, bör du i första hand prata med dina barns mamma och berätta om din oro och eller hur du känner när hon är bortrest. Ni kanske kan diskutera och komma överens om att ni kan försöka anpassa barnet umgänge så att de är hos dig när hon är bortrest. 

    Har ni svårt att samtala med varandra och komma överens så kan man hos familjerätten i din kommun få hjälp att diskutera hur umgänget ska se ut. Varje kommun ska erbjuda friviliig samarbetssamtal för föräldrar som inte kan komma överens över barnets vårdnad, boende och umgänge. Genom samtalen kan ni som föräldrar få stöd i att komma överens om frågor som rör ditt barn och även få hjälp att exempelvis träffa skriftligt avtal om hur ni ska lösa situationen. Vill du läsa mer om samarbetssamtalen, finner du mer information här

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågot är du varmt välkommen att höra av dig igen. 

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden