Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Måste skuldebrev bevittnas?

    Vi skall låna ut pengar till vår son. Vilket innebär att vi skall skriva ett skuldebrev. Min fråga; Är det juridiskt rätt att vår dotter (hans syster) bevittnar skuldebrevet?

    Rådgivarens svar

    2020-06-07

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Skuldebrev regleras i lag om skuldebrev (SkbrL).

    Olika former av skuldebrev och formkrav

    Det finns både enkla och löpande skuldebrev. Enkla skuldebrev är ställda till en viss person och är egentligen inte tänkta att överlåtas till någon annan (3 kap. 26 § SkbrL). Det går dock att sälja eller ge bort ett enkelt skuldebrev om den som lånat ut pengar underrättas om detta samt om den nya innehavaren av skuldebrevet kan visa ett kvitto på att han eller hon har köpt skuldebrevet. Det finns två former av löpande skuldebrev. Innehavarskuldebrev innebär att den som har skuldebrevet i handen kan kräva betalning av låntagaren, medan orderskuldebrev innebär att ett kvitto måste kunna visas upp för att kräva betalning (2 kap. 11 § SkbrL).

    Däremot saknas det formkrav för skuldebrev i SkBrL. Det innebär att skuldebrev kan utformas som man själv önskar. Det är dock bra att klargöra bl.a. vilka räntor som eventuellt gäller samt hur och när återbetalning ska ske. Med det sagt krävs det inte att skuldebrevet bevittnas för att vara giltigt. Däremot kan skuldebrevet vara ett starkare bevis i en eventuell tvist om det är bevittnat. Ett bevittnat skuldebrev styrker att parternas underskrifter är äkta, att parterna var vid sina sinnens fulla bruk vid undertecknandet och att de skrev under av egen fri vilja. Som med alla vittnen bör vittnet inte vara partisk.

    Sammanfattning och rekommendation

    Skuldebrevet är giltigt trots att det inte bevittnas då det saknas formkrav för skuldebrev. Vill ni trots detta bevittna skuldebrevet bör det göras av en opartisk person för att stärka bevisvärdet. Er dotter kan bevittna skuldebrevet om hon inte är partisk i förhållande till innehållet i skuldebrevet, d.v.s. att hon inte har något personligt intresse av skuldebrevet. Men som sagt, skuldebrevet är giltigt trots att det inte bevittnas. Hoppas ni fick svar på er fråga! Skulle ni vilja ha hjälp att upprätta ett skuldebrev så kan Familjens Jurist hjälpa till. Antingen genom att ni bokar en tid hos någon av juristerna eller så kan ni upprätta ett skuldebrev digitalt i Familjens Jurist online-tjänst.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden