Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Måste man följa en förlikning?

    Hej!
    Jag har tre barn som bor varannan vecka fredag-onsdag hos mig och resten av tiden med sin far. Loven delas relativt lika. Barnen är idag 8,5 år, snart 7 och 5,5 år. Vi hade en lång vårdnadstvist med många utredningar. Pappan stämde mig på vårdnad och hela boendet i juni -15 och först i oktober -16 träffades vi i tingsrätten för huvudförhandling. Det slutade i förlikning enligt det jag uppgav ovan. Vårdnaden förblev gemensam. Inga av barnen tillfrågades vid den tidpunkten om hur de önskade att umgänget skulle se ut. Innan huvudförhandlingen bodde barnen varannan vecka hos oss. Den äldsta av de tre har hela tiden framhävt att hen vill bo hos mig och varannan helg med sin far, något han fortfarande påtalar för mig, skola och psykolog. De två mindre vill bo lika mycket hos oss båda. Måste jag väcka talan vid domstol för att ändra detta beslut, trots att det var en förlikning och inget rätten beslutade om över vårt huvud, eller hur går jag till väga?
     Med vänlig hälsning, Orolig mor

    Rådgivarens svar

    2017-09-23

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och en rekommendation.

    En förlikning i form av ett avtal hos familjerätten är lika juridiskt bindande som en dom om avtalet är godkänt av socialnämnden. Bryter någon av parterna mot det som är avtalat kan den andre vända sig till domstol och begära verkställighet. Vidare kan tingsrätten bedöma ut vite om man inte följer avtalet. Eftersom det är en bindande avtal kan du inte ändra beslutet, istället rekommenderas att du vänder dig till domstol.

    Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet. Om ett ombud önskas i en eventuell framtida tvist kan du kontakta våra erfarna jurister på Familjens Jurist här.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden