Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Måste båda vårdnadshavarna godkänna barnets flyttanmälan?

    Mitt dilemma är att mitt ex skickat idag skickade in en flyttanmälan på våra gemensamma barn så att de ska vara skrivna hos henne (detta för att hon ska få bostadsbidrag som hon redan har). Jag jobbar dygn som assistent och nu använder hon detta för att få barnen skrivna där. Barnen är skrivna hos mig (pappan) och har varit det sedan separationen för 5 år sen. Så min fråga är, hur gör jag? Enligt Skatteverket så kan de skriva över barnen mot min vilja. Modern låter inte mig ha barnen på hennes veckor även fast jag är ledig och vill inte förskjuta dagarna. Vi bor ca 5 km ifrån varandra. Vad är det för nackdelar med att skriva över dom till modern?

    Rådgivarens svar

    2020-06-27

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Flyttanmälan av barn

    Frågor om folkbokföring regleras i folkbokföringslagen. Om ett barn står under vårdnad av två vårdnadshavare som inte bor tillsammans och barnet under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan i ungefär samma omfattning hos var och en av dem (dvs om de bor växelvist hos båda vårdnadshavarna), får barnet folkbokföras hos den av vårdnadshavarna som de båda kommer överens om (folkbokföringslagen 7 a §). För barn under 18 år ska en flyttanmälan göras av barnets vårdnadshavare. Barn som har fyllt 16 år har dock rätt att själv göra sådan anmälan (folkbokföringslagen 30 § första stycket).

    Båda vårdnadshavarna måste alltså som regeö godkänna barnets adressändring. Om en vårdnadshavare skickar in en anmälan med bara den ena vårdnadshavarns godkännande, kommer Skatteverket skicka en förfrågan om samtycke med post till den andra vårdnadshavaren. Detta gör de först när en handläggare har tagit hand om ärendet.

    Om vårdnadshavarna inte kan komma överens om var barnet ska vara folkbokfört, kommer Skatteverket göra en bedömning, till exempel utifrån var barnet bor mest och går i förskola eller skola. De kommer skickar ut frågor till båda vårdnadshavarna.

    Skulle Skatteverkets fatta ett beslut som man vill överklaga gör man detta till förvaltningsrätten (folkbokföringslagen 38 §). Överklagan ska dock skickas in till Skatteverket. Det räcker med att endast den ena vårdnadshavaren överklagar beslutuet (folkbokföringslagen 40 §). Läs mer om hur du gör en sådan överklagan här.

    Nackdelar med att barnen är skrivna hos den andre vårdnadshavaren

    Det finns inga direkt nackdelar med att barnen är skrivna hos den andre vårdnadshavaren. Du har t ex fortfarande rätt till umgänge med barnen och du kommer fortfarande att vara barnens vårdnadshavare. Barnbidraget kommer ni förtsättningsvis att dela på, under förutsättning att barnen bor lika mycket hos er båda (socialförsäkringsbalken 16 kap 7 §). Du måste dock göra en anmälan om detta till Försäkringskassan (för blankett, se här).

    Vad gäller i ditt fall?

    Både du och barnens andre vårdnadshavare ska som regel komma överens om var barnet ska vara folkbokfört någonstans. Det enda du kan göra är därför att inte godkänna flyttanmälan. Skatteverket kan dock gå emot såväl din som ditt ex vilja under förutsättning att ni inte kan komma överens om barnens folkbokföringsadress. Skatteverket kommer då att bli folkbokförda på den adress där de bor mest, går i skola, osv. Att du jobbar dygn spelar ingen roll för vilken adress de kommer att bli folkbokförda på.

    Jag hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

    Frida Brånebäck
    Rådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden