Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kontinuerligt umgänge

    Hej, jag och mitt ex har delad vårdnad om vårt barn. Både jag och mitt ex vill ha varannan vecka men problemet är att exet reser väldigt mycket i ett av sina jobb. Exet kan då vara borta allt ifrån några dagar till 2 veckor och ibland ligger resorna tätt och hen kan då ibland endast vara hemma 1 vecka på en månad och som värst vid något tillfälle 3dagar på en månad . Det vill säga att jag har vårt gemensamma barn mycket mer och det är jag väldigt glad för. Problemet är dock att det blir väldigt svårt att planera veckorna och vårt barn får periodvis väldigt lite tid med sin andra förälder och det blir väldigt oregelbundet. Min fråga är väl egentligen om det anses rimligt att jag ska anpassa mig till mitt ex ca 100 resdagar om året? Kan man kräva någon slags kontinuitet? Exet vill alltså bara ha varannan vecka när hen är hemma från sina resor. Det försvårar mycket eller i stort sett omöjliggör planering av bl.a. semester/ sommarlov då jag alltid måste förlägga min semester enligt exets resor för att vårt barn ska få ett normalt sommarlov. Jag vill att vårt barn ska ha två föräldrar lika mycket helst, men vet inte vad jag kan ställa för krav på mitt ex?
    Exet är helt ovillig att sluta resa för det skulle förstöra karriären.

    Rådgivarens svar

    2019-02-22

    Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Jag ska försöka besvara din fråga med hjälp av föräldrabalkens (FB) bestämmelser.

    Ert problem verkar inte vara vårdnaden utan själva umgänget. Inledningsvis bör nämnas att vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa alltid vara vägledande. Där barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna styr (6 kap. 2 a § FB). Barnet har samtidigt en umgängesrätt med den föräldern barnet inte bor med. Umgänget har ni föräldrar ett gemensamt ansvar för att tillgodose (6 kap. 15 § FB). 

    Utan att ha närmare insikt i era förutsättningar som föräldrar, bör ni föräldrar tillsammans kunna komma överens om ett mer kontinuerligt boende och umgänge för ert barn. Eftersom den andre föräldern till stor del är bortrest kan det vara svårt att få till ett helt kontinuerligt umgänge med föräldern. Ni kan försöka komma överens om fasta dagar eller veckor som den andre föräldern har rätt till att ha barnet hos sig när den väl är hemma, med viss flexibilitet och framförhållning i den mån det är möjligt. Mitt råd är att ni föräldrar tillsammans i försöker komma överens om en lösning som passar er båda. Om en lösning inte går att nå, kan ni ta hjälp av familjerätten som socialtjänsten i din kommun bistår med. De ger bland annat rådgivning om vårdnad och boende genom så kallade samarbetssamtal. Ni kan skriva ett umgängesavtal när ni tydligt beskriver vad ni kommit överens om, vilka tider som gäller för boendet/umgänget osv. Om socialnämnden godkänner avtalet är det juridiskt bindande och ni båda föräldrar har något att luta er mot. Ni kan ta hjälp av en jurist för att skriva ett korrekt umgängesavtal. Som en sista utväg kan du vända dig till domstol för att begära att umgänge, boende och umgänge fastställs i dom. 

    Jag hoppas jag har besvarat din fråga! Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. Vill du ha vidare vägledning i ditt ärende med hjälp av en jurist kan du ta kontakt med en av våra familjejurister som du kan nå här.

    Vänliga hälsningar,

    Susann

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden