Hoppa till innehållet
Familj & barn

Kan mitt barns biologiska pappa begära ensam eller gemensam vårdnad?

Jag har precis fått barn och nu börjar snart en faderskapsutredning. Jag är livrädd för att barnets biologiska pappa ska försöka få gemensam vårdnad eller försöka ta vårdnaden helt. Kan han göra det?

Rådgivarens svar

2021-05-30

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer er redogörelse för vad som gäller.

Vårdnad om barn

Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam (föräldrabalken 6 kap 3 §).

Står barnet under vårdnad av endast en av föräldrarna och vill föräldrarna gemensamt utöva vårdnaden, ska domstolen besluta i enlighet med deras begäran, om det inte är uppenbart att gemensam vårdnad är oförenlig med barnets bästa (föräldrabalken 6 kap 4 §). Detta förutsätter dock att föräldrarna är överens om att ha gemensam vårdnad och att de båda söker gemensamt till domstol om att få gemensam vårdnad.

Om barnet står under vårdnad av en av föräldrarna och vill den andra av dem få ändring i vårdnaden, ska domstolen besluta att vårdnaden antingen ska vara gemensam eller anförtro den åt en av föräldrarna. Vid bedömningen av om vårdnaden ska vara gemensam eller anförtros åt en av föräldrarna ska domstolen fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet. Domstolen får dock inte besluta om gemensam vårdnad, om båda föräldrarna motsätter sig det (föräldrabalken 6 kap 5 §).

Vad gäller i ditt fall?

Barnets biologiska pappa kan ansöka om ensam eller delad vårdnad om han så önskar, men det betyder inte nödvändigtvis att han kommer få som han vill. Oftast blir det delad vårdnad. För att någon av er ska få ensam vårdnad ska den av er som blir av med vårdnaden anses vara direkt olämplig som vårdnadshavare. Huruvida så är fallet kan jag inte uttala mig om, men det är endast i extrem-fall som det brukar bli ensam vårdnad.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om vårdnad av barn samt även boka tid för juridisk rådgivning via telefon.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden