Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kan mitt barns andre förälder flytta med barnet utan mitt medgivande?

    Jag har ett gemensamt barn på 3 år med mitt ex. Vår relation tog slut pga att jag har skuldproblem under många års gång. Nu har jag äntligen tagit tag i att få en skuldsanering. Men nu är jag orolig för att hon kommer att flytta långt bort och vill ha med sig vårat barn. Hon har träffat en man som har 3 barn själv som bor 35-40 mil bort. Jag kommer inte vilja att våran son flyttar så långt bort. Kan hon få det igenom? Kommer det bli svårt för mig att hindra det pga att jag kommer ha skuldsanering och anses olämplig? Jag är verkligen jättebra med vår son och har alltid bara visat honom kärlek. Efter vi separerade så bodde jag kvar med exet i ett år. Pga svårt att hitta lägenhet. Men hon hittade en ny under tiden vi bodde ihop och jag flyttade ut omgående till en nära vän. Han har hus och hur ut 2 rum med egen toa och dusch. Vi har gemensamt kök. Anses det vara opassande för barnet att bo så? Även att vi har det bra här? Efter vi separerade så har vi kommit överens om att jag betalar 3000kr i månaden som underhåll (2000kr underhåll och 1000kr extra till gemensamma avbetalningar vi hade som är avbetalda nu men nu hjälper jag henne att betala sina avbetalningar). Vilket är mycket enligt många. Men när man klantat sig så går man med på det mesta för att försöka rädda situationen. Hon fick även min bil (värd 60.000kr) för att vi kom överens om att våran son skulle ha sin trygga plats hos henne och dagiset ligger nära där. Så jag ville att dom skulle ha en bra och säker bil. Men utöver dom där 3000kr så har jag hjälpt henne nästan varje månad med extra pengar (nästan 20.000kr totalt under 9 månader) för den mannen som flyttade in hos henne va mentalt instabil. Så hon vågade inte prata med honom om räkningar osv. Så jag fick hoppa in och hjälpa henne även att jag har det svårt att ens få månaden att gå runt. Kan ja använda min hjälpsamhet jag gett henne till en fördel om det skulle bli en tvist? Enligt alla mina nära vänner så har hon manipulerat mig till allt jag ställt upp för henne. Jag har bara varit blind och hoppfull om att nån gång hitta tillbaka till varandra. Hon har talets förmåga så jag är rädd att hon kan vända allt till sin fördel. Har du några tips jag kan tänka på efter all denna infon?

    Rådgivarens svar

    2020-11-18

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Har man rätt att flytta vart man vill? Egenmäktighet med barn

    Ditt ex har rätt att flytta vart hon vill. Detta är ingenting som du som barnets andra förälder kan påverka.

    Situationen kan dock bli annorlunda om hon vill flytta med barnet. Detta förutsätter dock att du är vårdnadshavare. I brottsbalken stadgas nämligen att den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under 15 år egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren utan beaktansvärt skäl och utan tillåtelse och därigenom själv tar sig rätt kan dömas för egenmäktighet med barn (brottsbalken 7 kap 4 §). Det kan alltså vara ett brott att egenmäktigt skilja ett barn under 15 år från den andre vårdnadshavaren, men det förutsätter då att flytten omöjliggör eller åtminstone försvårar möjligheten för den andre föräldern att träffa barnet.

    Barnens självbestämmanderätt

    Som vårdnadshavare har man förvisso en rätt att bestämma i vissa frågor som rör barnet, men barn har också en s k självbestämmanderätt. I föräldrabalken stadgas först och främst att vårdnadshavarna har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (föräldrabalken 6 kap 11 och 13 §§). Med personliga angelägenheter avses t ex vilken skola barnet ska gå i eller var barnet ska bo. Vidare stadgas det dock att vårdnadshavarna i takt med barnets stigande ålder och utveckling ska ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål (föräldrabalken 6 kap 11 och 13 §§). Sammanfattningsvis innebär alltså detta att barn har en självbestämmanderätt som dessutom ökar i takt med att de blir äldre.

    Vad gäller i ditt fall?

    Under förutsättning att du fortfarande har vårdnaden om ditt barn så få ditt ex inte flytta så pass långt bort att det försvårar möjligheten för dig att träffa barnet. Eftersom barnet endast är 3 år är dennes självbestämmanderätt relativt liten och det är alltså i huvudsak du som måste ge ditt medgivande till en flytt med barnet. Du måste alltså godkänna att barnet flyttar med. Det spelar ingen roll huruvida du har skuldsanering eller inte. Det spelar heller ingen roll hur din boendesituation ser ut. Huruvida det anses opassande eller inte för ditt barn att bo så som du beskriver kan jag dock inte svara på. En sådan bedömning måste göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

    Jag kan inte heller svara på om det skulle ge dig en fördel i en eventuell tvist att du har hjälpt ditt ex. Det beror på vad det rör sig om för tvist, vad hon skulle göra anspråk på, osv.

    Sammanfattningsvis skulle råda dig att tala om för ditt ex att hon inte får flytta så pass långt bort med barnet att det försvårar din rätt att träffa barnet. Börja med att förklara att ni båda två har en rätt att träffa ert barn och att hon därför inte får flytta med barnet utan ditt medgivande. Jag rekommenderar dig att vänta så långts om möjligt med att nämna att en sådan flytt skulle kunna vara brottslig. Detta för att inte göra konflikten mer infekterad än vad den redan är. Det kan också vara en idé att vända sig till kommunens familjerådgivning. Den är nämligen gratis och ska erbjudas inom alla kommuner.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några vidare funderingar är du välkommen med en ny fråga.

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden