Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kan jag bli av med vårdnaden ifall den andra föräldern slår vårt barn?

    Min son 5 år gammal har sagt på förskola att min man (pappan) har slagit honom och socialen är därför inkopplad för utredning. Vad kommer hända med mig om socialen anser att min man har gjort det? Kommer jag också bli straffad då? Eller vad kan hända? Jag själv skulle aldrig i hela mitt liv tro att min man skulle röra honom. Men jag vill vet om jag kan förlora barnen bara för att pappan är misstänkt bakom de här problemet.

    Rådgivarens svar

    2020-06-30

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Tillämplig lag

    Socialtjänsten (i folkmun ibland kallat "socialen") bedrivs av kommunens socialnämnd. Vid besvarandet av denna fråga måste vi kika i dels socialtjänstlagen, dels lagen om vård av unga.

    När ska förskolepersonal göra en orosanmälan till socialnämnden?

    Personalen på en förskola har en skyldighet att anmäla till socialnämnden om de misstänker att ett barn far illa (socialtjänstlagen 14 kap 1 §). Anmälningsplikten är obligatorisk. Genom formuleringen ”misstänker” behöver anmälaren inte sätta sig in i om socialnämnden kommer behöva ingripa till ett barns skydd. Anmälaren kan utgå från sina egna iakttagelser och sin egen bedömning av om ett barn far illa eller misstänks fara illa. Vad som innefattas i begreppet ”far illa” varierar beroende på barnets ålder och förhållandena i övrigt.

    När ska socialnämnden förordna om omhändertagande av barn?

    En orosanmälan innebär inte automatiskt att ett ingripande kommer ske. Socialnämnden får bara ingripa ifall barnet faktiskt far illa, t ex i form av psykisk eller fysisk misshandel (lagen om vård av unga 1 § andra stycket som hänvisar till förutsättningarna i 2–3 §§ som måste vara uppfyllda för att omhändertagande av barn ska få ske).

    Vad gäller i ditt fall?

    Jag förstår självklart att du är orolig, men så länge som du varken har skadat barnet eller visste om att pappam slog barnet så kommer inte du bli straffad eller förlora vårdnaden. Du skriver ju att du inte hade någon aning om att pappan slog barnet, och då ska du kunna känna dig lugn. Exakt vad som kommer hända efter att socialtjänsten gjort en utredning är dock svårt för mig att svara på. Detta eftersom jag inte känner till samtliga omständigheter i just ditt fall. Jag rekommenderar dig därför att kontakta socialtjänsten vid din kommun och höra med dem vad som kommer hända framöver.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Här kan du läsa mer om hur socialtjänsten fungerar och hur socialnämnden jobbar. Du kan också boka tid för juridisk rådgivning via telefon med en jurist på Familjens Jurists hemsida. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden