Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kan förälder som inte är vårdnadshavare bestämma hur barnet får använda sin mobil?

    Hej, min dotter snart 9 år bor med mig i Stockholm och har varannan helg-umgänge med sin pappa i Dalarna. Hon är inte alltid hos honom då hon inte alltid vill åka. Ibland går det bra och ibland är hon ledsen och vill hem. Jag har för länge sedan köpt en mobil till henne så att hon ska kunna ringa när hon vill. Oftast går det bra men ibland känner hon sig ledsen och vill ringa och prata lite. Det har varit trassligt många år och i början fick han bara träffa henne med umgänges stöd. Jag har ensam vårdnad. Men min fråga är, för han tomtade henne idag Måndag och hon ska få vara hos honom i 1 vecka nu för första gången, blev bestämt för bara några dagar sen då han så vi packade. Hon brukar ringa mig på kvällen o säga godnatt o ibland skriver hon nåt sms på dgn eller skickar nån bild på katten. Nu ikväll skriver pappan till mig att han inte kommer tillåta vår dotter att hon har sin mobil. Han kommer ta bort den på dagarna. Detta är inte för att hon spelar eller använder den till sånt utan bara för att hon inte ska kunna nå mig. Om hon nu måste ringa mig får hon ringa från hans mobil säger han. Jag har köpt hennes mobil och jag betalar för den och hon vill själv ha den som trygghet så att hon kan ringa om det är något. Jag har skrivit till honom och bett om förklaring då det inte varit något problem förut men han säger de vill ha egen tid. Min dotter blir orolig och vill ha sin mobil. Själv ringer han hit hem när han vill o jag har aldrig sagt ngt om det, tvärtom. Han får ringa och han ringer nästan varje dag. Vad gör jag nu? Har han rätt att ta telefonen och om min dotter vill åka hem, får hon det. Han har bara avtal på varannan helg så det här var extra men jag trodde nog det skulle gå men han börjar strula direkt när hon kom dit idag och ska ta hennes telefon. 

    Rådgivarens svar

    2020-07-24

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

    Vårdnadshavares bestämmanderätt

    Regler om barns vårdnad finns i föräldrabalken (FB). Inledningsvis kan anföras att barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran (FB 6 kap. 1 §). Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge (FB 6 kap. 2 a § st. 1). Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av ålder och mognad (FB 6 kap. 2 a § st. 3). Det finns ingen fast definition på vad som utgör ”barnets bästa”, men tanken är att hänsyn ska tas till barnets fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling.

    Vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål (FB 6 kap. 11 §). Om barnets står under vårdnad av två vårdnadshavare gäller det nyssnämnda de båda (FB 6 kap. 13 §)

    Som vårdnadshavare har du alltså rätt att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. En sådan angelägenhet kan t.ex. vara hur barnet får använda sin mobil. Jag har uppfattat det som att ni inte har gemensam vårdnad, utan att du är ensam vårdnadshavare. I en sådan situation är det alltså endast du som kan bestämma hur dottern får använda mobiltelefonen. Vidare kan du som vårdnadshavare bestämma om att hämta hem dottern. Eftersom dotterns pappa endast har avtal på varannan helg så kan han inte kräva att dottern ska vara med honom hela veckan.

    Sammanfattning

    Sammanfattningsvis är det alltså du som ensam vårdnadshavare som bestämmer på vilket sätt barnet får använda mobiltelefonen. Pappan kan alltså inte bestämma i den frågan eftersom han inte har vårdnad av barnet. Eftersom pappan endast har avtal på varannan helg kan han inte heller hindra dottern från att åka hem om detta är vad hon och du vill.

    Hoppas du fått svar på din fråga! Om du behöver mer juridisk hjälp angående vårdnadsfrågor så kan du vända dig till Familjens Jurist mer hjälp.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden