Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Kan ena vårdnadshavare ändra barnens folkbokföringsadress samt flytta till annan ort utan samtycke från andra vårdnadshavaren?

    Hej,
    jag och min före detta fru har två barn. Vi separerade för två år sedan. Vi var alltid överens om barnens barnomsorg och skolgång. När vi flyttade isär och skulle bestämma ven som skulle vara boendeförälder så bestämde vi att barnen skulle vara skrivna hos sin mamma medan de gick kvar i barnomsorgen och att när de sedan började på den skola vi valt ut, F-6, skulle de vara skrivna hos mig. Sedan se vad som passar bäst efter åk 6 igen. I den lilla kommun vi bor spelar det egentligen ingen roll men vi kände ändå att det var skönt att bo i upptagningsområdet, och det kändes som ett sjyst sätt att dela upp det på just då. Tyvärr är överenskommelsen bara muntlig.
    Nu har vårt äldsta barn börjat på skolan och jag har tagit upp vår överenskommelse men deras mor vill inte följa den utan vill fortsätta att ha dem skrivna hos sig. Något som så klart är tråkigt då det ruckar på tilliten oss emellan.
    Till saken hör, vilket också gör det mer angeläget, är att deras mor sedan ett år har en ny partner. Något som som så klart är bra på alla sätt och vis men hon och barnen bor nu största delen hos honom och detta är i andra änden av grannkommunen. Så barnen bor väldigt lite där de är folkbokförda i dagsläget. Eftersom att barnen då pendlar mellan bostäder hos henne så känns det bättre ha dem skrivna här för stunden.
    Mina två frågor är nu:
    1. Kan jag på något sätt i frånvaron av en skriftlig överenskommelse ändra folkbokföringen om hon inte längre vill hålla vad vi tidigare bestämt?
    2. Kan hon flytta in till grannkommunen och skriva barnen där utan mitt godkännande även om barnen fortsätter gå i skola och barnomsorg här?

    Rådgivarens svar

    2019-05-19

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Utifrån din fråga förstår jag det som att ni har delad vårdnad om era barn dvs. ni är båda vårdnadshavare till barnen. Angående barns boende så kan föräldrar (vårdnadshavare) avtala om vart barnet ska bo. Ett sådant avtal är dock giltigt när det är skriftligt och godkänt av socialnämnden. Eftersom du och barnets mamma muntligt kommit överens om barnens boende har tyvärr er överenskommelse inte någon bindande verkan.  

    Vårdnadshavare har såväl en rätt som en skyldighet att bestämma barnets personliga angelägenheter, att ändra folkbokföringsadress är en sådan angelägenhet som kräver båda vårdnadshavarnas godkännande. Om en vårdnadshavare skulle ändra barnets folkbokföreningsadress utan att den andra vårdnadshavare godkännande så kommer ändringen av folkbokföringsadressen att avslås. 

    När föräldrar har gemensam vårdnad så kan ena föräldern inte bara bestämma sig för att flytta vart som helst och ta barnen med sig. Den förälder som vill flytta med barnen måste ha den andra förälderns tillåtelse att flytta om flytten innebär man flyttar till en annan ort. Detta följer av att vårdnadshavare ska gemensamt besluta om barnets personliga angelägenheter. 

    Som svar till din första fråga så går det alltså inte att, utan samtycke från mamman, ändra barnens folkbokföringsadress. Gällande din andra fråga så beror svaret lite beroende på den enskilda situationen. Huvudregeln är dock att mamman inte kan flytta med barnen till en annan ort utan ditt samtycke. 

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här

    Vänliga hälsningar, 

    Alba 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden