Hoppa till innehållet
Familj & barn

Kan barnet bli omhändertaget om man vägrar bo på utredningshem?

Hej. Jag är 22år gammal och väntar barn tillsammans med min man om 2,5 månad. Jag sitter för tillfället på ett behandlingshem via kriminalvården och släpps härifrån om 2 månader. Då jag blev oskyldigt dömd för ett brott hade jag inget annat val än att säga att jag har problem för att slippa föda våran son i fängelse utan min man. Nu till min fråga. Socialtjänsten har sagt redan från början av graviditeten att de kommer göra en orosanmälan på mig och att de vill att jag och min partner flyttar till ett utredningshem (som ligger 10 timmar från våran hemkommun!) när våran son föds. Vi har båda varit drog och alkoholfria i över ett år och har under den tiden även lämnat prover minst 2ggr i veckan, utöver det så har vi båda bra meriter från våra behandlingshem. Jag är jätteorolig över att de ska ta våran bebis då de har gjort detta i ett flertal felaktiga fall i den kommunen vi bor.
Jag vill inte behöva flytta till ett ställe där jag inte känner mig varken trygg eller avslappnad och som är så långt ifrån våra familjer (runt 600km). Vad har jag för rättigheter? Har erbjudit socialtjänsten att de får göra hembesök hos mig dagligen om så krävs och att jag kan lämna negativa prover så länge det finns en oro hos dem. Kan de tvinga mig att flytta till det utredningshemmet ändå? Och om jag vägrar, kan de då ta våran son? Är livrädd för att de ska komma och ta vårat barn.. / Väldigt orolig blivande mamma

Rådgivarens svar

2019-01-31

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

 

Omhändertagande av barn

Beslut om omhändertagande av barn fattas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Enligt 2 § ska det beslutas om vård om det på grund av brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Det är socialnämnden som ansöker hos förvaltningsrätten som beslutar om vård behövs eller inte. 

Det är svårt att svara på ifall de kan ”ta” er son om ni inte vill bo på utredningshemmet, det beror på omständigheterna i just ert fall och om kriterierna för ett omhändertagande är uppfyllda. Ytterst ligger det på domstolen att besluta om. Syftet med utredningshem är att föräldrar ska få hjälp och stöd samt att man vill säkerställa att det fungerar för föräldrarna att ta hand om sitt barn – så att t ex ett omhändertagande inte behövs. Ingen kan tvinga er att bo på utredningshemmet, men om ni inte gör det finns risken att socialnämnden ansöker om ett omhändertagande av ert barn. Avgörande här är alltså omständigheterna i just ert fall.

 

Rekommendation

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med socialtjänsten och fråga hur de skulle bedöma situationen om ni väljer att inte bo på utredningshemmet. Be också att få en förklaring till varför de anser att ni ska bo där och om det finns några andra alternativ för att ni ska kunna avvärja den risk som de anser föreligger. Om du vill ha vidare hjälp i ärendet skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en av våra jurister, du hittar en länk till våra tjänster HÄR.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig igen. 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden