Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Hur länge gäller underhållsskyldigheten för ens barn?

    Hej.

    Min dotter som fyller 19 år i oktober bor för tillfället i Stockholm som inneboende. Jag fick veta för ett tag sen att hon tänker börja studera på folkhögskola och då också bo på deras internat som kostar ca 5600kr/mån och då ingår rum och mat. Jag är själv ensamstående med 3 barn och lever för tillfället lite under existensminimum men vi klarar oss precis.
    Detta innebär alltså att jag inte kan försörja min dotter enligt försörjningsskyldigheten nu när hon ska studera.
    Är det jag som måste söka ekonomiskt bistånd då eller min dotter? 

    Rådgivarens svar

    2020-08-10

    Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av en rekommendation till dig.

    Försörjningsplikten

    Enligt Föräldrabalken ska barnets föräldrar svara för underhåll. Denna skyldighet upphör vid 18 års ålder, eller vid 21 års ålder om barnet går i grundskola, gymnasieskola eller liknande utbildning. 

    Ekonomiskt bistånd

    Ekonomiskt bistånd söks av den som hamnat i tillfälliga svårigheter med att klara sin egna försörjning. Det finns en rad olika krav för att kunna söka ekonomiskt bistånd, samt sådant som kan stå i vägen för att en ansökan ska godkännas. Typiskt sett behöver den sökande vara beredd att ta de arbeten som hen blir erbjuden. Som studerande bedöms man klara sig på studiemedel varför ekonomiskt bistånd i regel inte beviljas för studenter. 

    Din situation

    Du beskriver i din fråga att din 19-åriga dotter har flyttat hemifrån och att hon har för avsikt att studera på folkhögskola. Då hon inte längre läser på gymnasiet och har passerat 18 år har du inte längre någon underhållsskyldighet enligt Föräldrabalkens bestämmelser. Det är din dotter som själv får söka ekonomiskt bistånd, men då hon studerar bedömer jag sannolikheten att det beviljas som låg. 

    Hoppas du fått svar på din fråga. I annat fall är du välkommen att ställa en till fråga. Om du behöver allmän rådgivning kring familjerättsliga frågor kan Familjens jurist hjälpa dig med det. 


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden