Hoppa till innehållet
Familj & barn

Hur gör man för att komma överens om barnets boende?

Vi vill få ihop vår familj. Jag har byte av barn på fredagar och min nya partner har byte av sina barn på söndagar. Vi försöker givetvis att få byte till fredagar (så vi har alla barnen samlade på samma helg, dels för att dom tycker att det är roligt att umgås med varandra, dels ur rättviseperspektiv att man inte gör ngt ena helgen med ett barn och sen inget nästa helg med de andra). Hans ex vägrar dock byte. Även samma inställning när dom varit på samarbetssamtal, vilket innebär att vi på söndagar får köra mellan två kommuner ca 40 min bilfärd. Min fråga är: Vad gör vi? Då får man ta det till domstolen förmodar jag och hur stor är chansen att vi vinner detta? Vem får bekosta de juridiska omkostnaderna? Tacksam för hjälp!

Rådgivarens svar

2020-06-03

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Barnets boende

Frågor om barn och föräldrar regleras i föräldrabalken. Om båda föräldrarna har vårdnaden om barnet ansvarar föräldrarna gemensamt för barnets personliga förhållanden (föräldrabalken 6 kap 2 § andra stycket). Detta betyder bl.a. att föräldrarna gemensamt ansvarar för att bestämma var barnet ska bo.

Det bästa är givetvis om föräldrarna kan komma överens om barnets boende. Om de trots allt inte kan komma överens är det bästa alternativet att vända sig till socialnämnden i kommunen för gratis familjerådgivning. Skulle inte detta heller funka är ett alternativ att ta saken till domstol (föräldrabalken 6 kap 14 a § första stycket). Domstolen ska då fatta det beslut som är det bästa för barnet. Det sägs då att barnets bästa ska vara avgörande vid beslutsfattandet (föräldrabalken 6 kap 2 a §). Vad som är barnets bästa går dock inte att säga. Det beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet.

Rättegångskostnader

Frågor om rättegångskostnader regleras i rättegångsbalken. Mål som rör ett barns boende hör till de mål som kallas för tvistemål. Vid tvistemål är huvudregeln att den förlorande parten ska ersätta den vinnande partens rättegångskostnader (rättegångsbalken 18 kap 1 §). Rättegångskostnader är kostnader som part ådragit sig genom att förbereda talan, utföra talan samt arvode till juridiskt ombud (rättegångsbalken 18 kap 8 §).

Vad gäller i ditt fall?

Jag vill först och främst rekommendera er att åter igen vända er till familjerådgivningen. En rättegång kan bli både kostsam och dra ut på tiden och är därför ingenting jag rekommenderar. Skulle ni vilja ta saken till domstol är det givetvis ett alternativ. Du kan läsa mer om hur man gör en stämningsansökan till domstol här.

Hur stor chansen är att din partner vinner kan jag tyvärr inte svara på. Det beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet. Juridik handlar dessutom mycket om att kunna argumentera för sin sak och på så vis övertyga domstolen om att man har rätt. Din partners chanser att vinna är därför delvis beroende av hur väl han lyckas argumentera för sin sak.

Även om jag inte kan ge er ett rakt svar så hoppas jag ändå ni känner att ni fått lite klarhet i vad som gäller. På Familjens Jurists hemsida kan ni läsa mer om barns boende samt även boka tid för juridisk rådgivning via telefon. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden