Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Hur gör jag om mina föräldrar inte försörjer mig?

    Hej! Vad kan det ske för följer för föräldrar som inte följer sin försörjningsplikt/underhållningslyldighet? Föräldrar som tex vägrar köpa mat, kläder, nöjen, stå för mobilabonnemang osv? Till en 15årig tjej utan inkomst? Jag vet att jag har ”rätt” till allt det men jag kan inte fysiskt sätt tvinga de ge mig pengar om de inte känner för det...?

    Rådgivarens svar

    2020-08-17

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

    Föräldrars underhållsskyldighet

    Vi hittar regler om föräldrars underhållsskyldighet i föräldrabalken (FB) 7 kap. Ett barns föräldrar är underhållsskyldiga fram tills att barnet fyller 18 år. Går barnet i skolan (grund- eller gymnasieskola) varar underhållskyldigheten även efter att barnet fyllt 18 fram tills att barnet har gått ut skolan, men som längst tills att barnet fyller 21 år. Föräldrarna svarar i första hand för barnets grundläggande försörjning, men beroende på föräldrarnas ekonomiska förutsättningar kan det hända att högre krav ställs på föräldrarnas underhållsplikt. Om barnet bor hos föräldrarna uppfylls underhållsplikten genom att de betalar för mat, kläder, boende m.m. En förälder som inte har vårdnaden om barnet eller inte varaktigt bor med barnet uppfyller däremot sin underhållsplikt genom att betala underhållsbidrag.

    Om en förälder inte betalar underhållsbidrag  

    Om en förälder inte betalar underhållsbidrag kan man vända sig till Försäkringskassan för att få underhållsstöd, se socialförsäkringsbalken (SFB) 17-19 kap. Efter att barnet har fyllt 15 år uppgår underhållsstödet till 2 073 kr. Föräldern blir då återbetalningsskyldig för hela eller delar av beloppet till Försäkringskassan.

    Rekommendation

    Du berättar inte så mycket om dina omständigheter men är det så att dina föräldrar vägrar försörja dig trots att du bara är 15 år och inte har någon inkomst tycker jag att du ska vända dig till socialtjänsten i din kommun för att få stöd och hjälp. Då kan det bli så att socialtjänsten gör en utredning om dina hemförhållanden och dina föräldrars ekonomiska förutsättningar, och utefter det beslutar om insatser för dig. Att du ska stå utan försörjning är absolut inte okej.  

    Är föräldrarna separerade och grundar sig den uteblivna försörjningen i en konflikt mellan föräldrarna finns även möjligheten att ha ett samarbetssamtal hos kommunen för att där komma överens om försörjningen.

    Christina Jönsson
    Rådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden