Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Går det att avtala bort en förälders underhållsskyldighet?

    Jag har blivit pappa mot min vilja och skulle helst inte vilja ge försörjning till mamman för barnet. Om jag då har en inspelning där hon säger att hon aldrig någonsin skulle begära pengar för barnet, kan jag då ta fram inspelningen ifall det skulle komma på tal igen? Eller är det kört för min del ändå?

    Rådgivarens svar

    2020-07-02

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Föräldrars underhållsskyldighet

    Frågor om föräldrar och barn regleras i föräldrabalken. Föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga (föräldrabalken 7 kap 1 §). Denna regel är tvingande och kan alltså inte avtalas bort. Ett avtal som befriar den underhållsskyldige föräldern är därmed inte giltigt. 

    Om en förälder inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet så ska denne fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet (föräldrabalken 7 kap 2 § första punkten). Denna regel är också tvingande och går inte heller att avtala bort.

    Avslutning

    Du är som förälder skyldig att betala underhåll för barnet och det spelar då ingen roll huruvida du ville behålla barnet eller ifall modern tidigare sagt att du inte behöver betala underhåll. Inspelningen kommer därmed inte ändra ditt utgångsläge.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden