Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Frågor om barns boende

    Hej ! Jag och mitt ex har gemensam vårdnad om vår dotter på 10 år. Hon är skriven hos mig och Alltid varit det sen vi separera och han försvann i 6 år från dottern.
    Han flyttar runt då han bor i 2a hand så tror han flyttat 3 gånger på 2 år.
    Jag vill nu flytta och byta skola pga att jag vill inte försvåra för min dotter att få kompisar att umgås med nära sitt boende. Vill inte att hon ska behöva ta tåget i 20 min för att träffa kompisar från gamla skolan. Självklart får hon göra det men då blir det på helg och under planering. vilket jag anser kan försvåra umgänge med vänner.
    Pappan bör redan nu 1 timmes resväg från skola och dotterns boende. Nu blir det 1 timme och 20 min om jag flyttar. Han kan ju vägra flytt men vad gör jag då. Jag vill ju bara att dottern ska få ett bra kompisumgänge och må bra. Vi har varannan vecka och hittills går det bra att dottern åker 1 timme men det känns inte ultimat. Och väl hos pappan så har hon inga vänner och ingen orkar åka 1 timme till dottern av de vänner som går i skolan. Vill veta vad jag kan göra och vad får jag göra ? Kan jag förlora dottern om vi flyttar ändå ?

    Rådgivarens svar

    2020-01-08

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer redogörelse för relevanta lagregler och vad som gäller i ditt fall.

    Barns boende vid gemensam vårdnad

    Att vara vårdnadshavare handlar om att vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (6 kap. 11 och 13 §§ FB). Har man gemensam vårdnad får en av föräldrarna ensam inte besluta om var barnet ska bo eftersom det ses som en så stor fråga. Att ena vårdnadshavaren ensam flyttar med barnet utan att den andra vårdnadshavaren godkänner det är riskabelt om det skulle bli en framtida vårdnadstvist eftersom den förälder som flyttade barnet utan godkännande i sådana fall kan riskera att bli av med vårdnaden om barnet.

    Även beslutet om var barnet ska gå i skola ses som en så pass stor fråga att det ska beslutas av vårdnadshavarna tillsammans. Det brukar dock anses att den förälder som barnet bor hos i de flesta fall av praktiska skäl ska få avgöra den frågan.

    Föräldrarna kan avtala om barns boende. Avtalet måste vara skriftligt och godkännas av socialnämnden. Annars kan en av föräldrarna eller båda väcka talan hos rätten så att rätten får besluta om vem av föräldrarna barnet ska bo tillsammans med (6 kap. 14a § FB). Domstolen kan bestämma att barnet ska bo hos en av föräldrarna eller växelvis hos båda. Rätten beslutar alltid i boendefrågan utifrån vad som är barnets bästa (6 kap. 2a § FB). 

    I din situation

    Även om pappan så att säga rent fysiskt inte kan hindra dig från att flytta med barnet kan man riskera att bli av med vårdnaden om barnet om andra vårdnadshavaren skulle väcka talan om vårdnad i domstol. För att reglera boendefrågan kan man skriva avtal om boende, godkänt av socialnämnden. Du kan annars även väcka talan om barnets boende i domstol. 

    Sammanfattning och råd

    Jag råder dig först att ta kontakt med Familjerätten i din kommun. Om du inte får den hjälp du behöver där, eller vill ha hjälp att driva en process i domstol, skulle jag råda dig att ta hjälp av en jurist som kan vägleda dig. Mitt råd då är att du vänder dig till Familjens Jurist som är mycket kompetenta i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge och bokar en tid hos dem.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har frågor om något annat kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen. 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden