Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Frågan om vårdnadshavarens skyldighet att se till att skolplikten följs

    Barnet kommer inte ha rätt till skolskjuts, det har jag kollat upp. Jag har sagt till min dotters pappa att han får hämta henne hos mig på morgonen och köra henne till skolan mina umgängesdagar, så hämtar jag henne sedan när hon slutat, det tar ju han bara 20 minuter att köra henne. Detta vägrar han. Han säger att han då kommer hämta henne hos mig på morgonen och sedan förbjuda mig att hämta henne i skolan när hon slutar. Jag har ju rätt till umgänge enligt dom från tingsrätten, varje söndag till onsdag morgon, då kan han väl inte hindra mig från att få hämta henne i skolan på måndagar och tisdagar, även fast han är ensam vårdnadshavare, eller? Vad händer om han bestämmer sig för att inte köra henne alls mina umgängesdagar? Min dotter har ju skolplikt och både rätt men även skyldighet att gå i skolan. Startas det någon utredning då och kan det bli så att jag inte får ha umgänge alls då eftersom jag inte kan åka runt 4 timmar och lämna henne på nya skolan han kräver att hon nu ska byta till. Det umgänge jag har nu har funkat toppen i 4 års tid, det säger alla inklusive pappan. Han säger nu att kan jag inte åka 4 timmar och länna dottern i skolan mina umgängesdagar får jag ha henne varannan helg istället. Ett varannan helg umgänge är inget alternativ för mig då jag inte vill minska ner på mitt nuvarande umgänge och de funkar inte heller med mitt jobb, vilket jag har berättat för pappan. Jag vill inte göra något fel i detta, men tycker att pappan får ta lite ansvar i detta eftersom han ensam tagit beslut om skolbytet och varken vår dotter eller jag är ok med det. Kostnaderna för resorna är inte det viktiga för mig utan att vår dotter slipper att behöva gå upp klockan 5 på morgonen och först cykla i 20 minuter, sedan åka tag 25 minuter och sedan promenera 25 minuter, i alla väder, 3 dagar i veckan. Då anser jag att han får köra henne med bil istället. Jag kan stå för kostnaderna för det om det behövs. Jag vill mest veta vad jag kan kräva av honom. Jag hämtar ju henne på skolan på eftermiddagen sen, så blir ju ändå 2 timmars åkande för mig om dagen, vilket inte är ok det heller men bättre än 4 timmar i alla fall. Jag undrar alltså inte om kostnadsfördelningen utan mer om vem som är skyldig och hämta och lämna på skolan om det inte står med. I domen står bara att mitt umgänge ska avslutas på onsdagar när jag lämnar dottern i skolan, så det är jag införstådd med att jag måste göra. Det står dock inget om vad som gäller måndagar och tisdagar.

    Rådgivarens svar

    2018-10-28

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss med dina frågor. Jag ska här besvara dina frågor i tur och ordning. 

    Fråga 1
    Kan barnets pappa, tillika vårdnadshavare, hindra ert barn från umgänge med dig eller hindra dig från att hämta barnet de dagar som umgängestiden gäller? Finns det en risk för att vårdnadshavaren ensam har rätt att bestämma andra umgängestider än de tider som domen förordnar?

    Svar: vårdnadshavaren har inte rätt till att hindra barnet från att träffa sin umgängesförälder. Då rätten i ert fall har beslutat om umgänge är det dessa umgängestider som gäller. 

    Vill vårdnadshavaren avtala om andra umgängestider krävs det att avtalet är skriftligt och att det godkänns av socialnämnden. Vårdnadshavaren har i detta fall sagt att om du inte följer vederbörandes villkor får du umgängesrätt varannan helg istället. Eftersom du inte går med på detta avtal, på juridiska inte har någon ”partsvilja”, skulle avtalet helt enkelt inte gälla.

    Fråga 2
    Vad händer om vårdnadshavarenbestämmer sig för att inte köra barnet de dagar som umgängesrätten gäller? Finns det en risk för att utredning startas då du som umgängesförälder inte har möjlighet att lämna barnet i skolan? 

    Svar: med reservation för att jag inte har läst domen och därför inte vet vad domstolen har sagt kommer jag ge följande svar:

    Huvudregeln är ju, som tidigare konstaterat, att vårdnadshavaren har en lagstadgad plikt att se till att barnet kommer till skolan. Hur detta ska gå till kan jag tyvärr inte besvara, vänligen se nedan svar till fråga 3. Är det så att vårdnadshavaren vid utövandet av vårdnaden brister i omsorgen om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling, ska rätten besluta om ändring i vårdnaden. Att en utredning mot dig som umgängesförälder i ett fall som detta skulle startas finner jag inte troligt. Är du osäker kan du alltid vända dig till Socialtjänsten för rådgivning kring deras verksamhet.   

    Fråga 3
    Vem är skyldig att hämta och lämna på skolan? I domen står att ditt umgänge ska avslutas på onsdagar när du lämnar barnet i skolan. Det står dock inget om vad som gäller måndagar och tisdagar.

    Svar: som jag nämnde i mitt tidigare svar så är det vårdnadshavaren, det vill säga pappans, skyldighet att barnet kommer till skolan. På vilket sätt vårdnadshavaren ska lösa detta kan jag tyvärr inte ge ett bättre svar på än tidigare. Är du inte nöjd med mitt tidigare svar råder dig till att vända dig till Familjens Jurists jurister för att få ett bättre svar än vad jag kan ge, detta gör du genom att klicka här.

    Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!

    Med vänliga hälsningar, 

    Maria

     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden