Hoppa till innehållet
Familj & barn

Fråga om umgängesrätt

Hej
Bonus sonen är 10 år och nyligen har hans mamma dragit in familjerätten för att få sin och hennes mammas vilja igenom.

Min sambo har ensam Vårdnad om sonen.

Och har haft dålig kontakt länge med mamma, mormor och övrig släkt. Eftersom de inte velat komma hem till oss. Det tar 1 timme med bil.

Utan vill bara träffa sonen när han är med sin mamma i deras hemkommun.

Bonusonen har blivit så gammal så han börja förstå att de inte vill komma hit och är ledsen ofta nu för att inte mormor kommer hit. Han vill ses här eftersom han är trygg här och mer att göra här.

Men bonus sonens mamma har tjatat med hennes son och min sambo om att dennes mamma, bonus sonen mormor ska komma till henne så de kan ses.

Men vi och bonus sonen säger nej, han vill inte prata om det och vill inte ses där borta, utan här hos oss.

Och vid umgängerna vill han bara träffa mamma och inte mormor. Eftersom han vill lära känna mamma mer och komma in i hennes rutiner. Vill göra saker med henne. Men hans mamma hittar inte på något med honom. Bonus sonen får planera allt de ska göra.

För de har ju egentligen ingen rätt att träffa honom, han har väll rätt att träffa de?
Samma sak med mamman?

Och han måste väll inte ha umgänge med mormor å övrig släkt om han inte vill det, om det inte sker hemma hos oss.
Min sambo har ju ensam Vårdnad. Då får väll han bestämma med samråd av sonen vart han ska träffa sin mormor. Det kan väll inte hans mamma, mormor å familjerätten bestämma?

Rådgivarens svar

2019-06-21

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. 

Vad gäller umgängesrätt med barnets mamma 
Vad gäller umgängesrätt så är det precis som du säger: umgängesrätten är en rätt för barnet att träffa sin förälder, inte tvärt om (dvs en förälders rätt att träffa sitt barn), se 6 kap. 15 § föräldrabalken

Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses, och det gäller oavsett om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet eller inte, se 6 kap. 15 § andra stycket föräldrabalken. Utgångspunkten här är att se vad som är bäst för barnet (detta kallas "principen om barnets bästa" och denna princip ska vara avgörande vid varje beslut som tas om barnet), se 6 kap. 2 a § föräldrabalken 

Vad gäller umgängesrätt med mormor och övrig släkt 
Vad gäller barnets rätt till umgänge (inte mormors och övrig släkts rätt att träffa barnet) är det vårdnadshavaren (din sambo) som har ett ansvar för att barnets behov av umgänge med någon annan som står det särskilt nära så långt möjligt tillgodoses. Här räknas såväl mormor som övrig släkt som barnet står särskilt nära. Återigen är det barnets behov av umgänge, inte mormoderns eller den övriga släktens behov av umgänge, och principen om barnets bästa gäller även här. 

På vilken plats barnet ska träffa mamman, mormor och övrig släkt?
Denna fråga ska besvaras utifrån barnets bästa även här. Är det så att barnet mår bäst av att träffas där barnet bor är det mest lämpligt att också göra just det. Det är inget som barnets mamma eller mormor kan bestämma över utifrån sina viljor, utan det är just principen om barnets bästa som bestämmer det. 

Sammanfattning 
Som du märker ska alla beslut som tas kring barnet ta avstamp i vad som är bäst för barnet, detta är även det som avgör vilket beslut som ska tas. Precis som du säger är det barnet som har rätt att träffa sin mamma, mormor och övrig släkt som barnet står särskilt nära. Denna rätt är inte mammans, mormodern eller den övriga släktens rätt, enbart barnets. Båda föräldrarna har dock ett ansvar för att barnets behov av umgänge tillgodoses, oavsett om vårdnaden är gemensam eller inte (som i ert fall). 

Principen om barnets bästa gäller även vid val av umgängesplats. Är det bäst för barnet att ses där barnet bor är det avgörande för beslutet. 


Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden