Hoppa till innehållet
Familj & barn

Försummad underhållsskyldighet och större ekonomisk förmåga

jag vet inte vad jag ska göra! jag har en son tillsammans med **** och vi har pojken typ lika mycket.. det enda problemet är att jag får betala för ALLT!! det är jag som ska köpa allt som behövs till dagis, skicka med kläder när han ska till pappa, till och med blöjor! han tjänar MYCKET MER än jag också... vad kan jag göra??

Rådgivarens svar

2017-07-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Som jag förstår din fråga så verkar det som om du och pappan har er gemensamma son ungefär lika mycket, dvs att barnet bor växelvis hos er båda och kommer därför att ugå ifrån det vid besvarandet av din fråga. Vill du veta mer om att ett barn bor växelvis hos båda föräldrarna kan du läsa mer HÄR

Försummad underhållsskyldighet och större ekonomisk förmåga
Om ett barn bor växelvis hos båda föräldrarna saknas det formella förutsättningar för att fastställa underhållsbidrag enligt föräldrabalken (1949:381) (FB) 7:2 eftersom båda föräldrarna förutsätts fullgöra sin underhållsskyldighet under den tid som barnet bor hos föräldern. Om det då skulle vara så att ett barn spenderar nästan lika mycket tid hos båda föräldrarna och att det därför inte rent formellt går att fastställa underhållsbidrag så finns det även en möjlighet att, genom FB 7:6, ålägga den ena föräldern en bidragsplikt oberoende av vart och hur barnet bor om föräldern inte uppfyller sin underhållsskyldighet. Denna möjlighet kan användas bl. a. när barnet bor växelvist hos båda föräldrarna och den ena föräldern inte bär sin del av kostnaderna för barnet.

Det finns även en möjlighet att genom samma paragraf (FB 7:6) ålägga den förälder som har en större ekonomisk förmåga att betala underhållsbidrag eftersom föräldern enligt huvudregeln i FB 7:1 ska stå för en större del av barnets kostnader (jfr. NJA 2013 s. 955).

Tillämpning
I ditt fall verkar det både som att pappan försummar sin underhållsskylighet gentemot eran son, samt att han egentligen har en större ekonomisk förmåga och därför ska bidra mer till er sons underhåll enligt huvudregeln i FB 7:1. Du borde därför ha rätt till underhållsbidrag från din sons pappa med stöd av FB 7:6. Detta särskilt med tanke på att du verkar få stå för nästan alla omkostnader när det kommer till ert gemensamma barn. 
 

Hoppas du fick svar på din fråga. Önskar du ytterligare hjälp i ditt ärende är du varmt välkommen att kontakta någon av våra duktiga jurister. Du kan boka tid HÄR.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden