Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Föräldrars ansvar över barnens tillgångar

    Hej, är jag skyldig att föra över hälften av mina barns pengar från deras egna sparkapitalkonton i Swedbank till barnens pappa som har bytt bank och inte längre är kund hos Swedbank?
    Jag anser att det är barnens pengar och att det enbart nu är jag som ansvarar för deras konto. Han säger att han har startat egna konton till barnen på Länsförsäkringar Bank.

    Swedbank kan inte svara på detta och jag ser bara kontohistorik 18 månader bakåt. Det kostar även 1.900:- för att se alla historik och jag vill inte betala för det om det är så att pengarna måste delas upp. Vad kan pappan kräva av mig?
     

    Rådgivarens svar

    2020-03-29

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. Så som jag uppfattar din fråga undrar du om du är skyldig att föra över hälften av dina barns pengar från deras egna sparkapitalkonton i Swedbank till barnens pappa som har bytt till annan bank än Swedbank. Vid besvarandet av din fråga förutsätter jag att du och barnens pappa har gemensam vårdnad. Jag förutsätter också att barnen är omyndiga. 

    Vad innebär ansvaret som vårdnadshavare och förmyndare? 
    Att du och barnens pappa har gemensam vårdnad innebär att ni båda är förmyndare för barnens ekonomiska förhållanden, 10 kap. 2 § föräldrabalken. Ni som vårdnadshavare ska se till att barnen får den omvårdnad, trygghet och goda fostran som krävs och att samtliga beslut som berör barnen ska fattas utifrån barnets bästa, 6 kap. 1 §  och 6 kap. 2a § föräldrabalken

    Barnets bästa 
    Eftersom både du och barnens pappa, som vårdnadshavare, är förmyndare för barnens ekonomiska förhållanden, ska ni förvalta pengarna i enlighet med barnets bästa. När det kommer till ekonomiska förhållanden, kan barnets bästa förstås som att barnens tillgångar ska förvaltas på ett omsorgsfullt sätt utifrån vad som är bäst för barnen. Detta är ett ansvar som ni, som förmyndare och vårdnadshavare, delar på, 13 kap. 1 § föräldrabalken. Att barnens pappa har bytt bank borde inte förändra inte denna utgångspunkt. 

    Sammanfattning och råd 
    Huruvida du har en skyldighet att föra över hälften av barnens pengar till den bank som barnens pappa har bytt till säger inte lagen något om. Det är ett beslut som du och barnens pappa måste komma överens om och ni har därför en skyldighet att samarbeta. Däremot har du inte ensamt ansvar över barnens ekonomiska förhållanden, eftersom du delar vårdnad och förmyndarskap med barnens pappa. Är det så att ni har svårt att komma överens om hur ni ska dela upp detta ansvar, kan det vara bra att prata med någon som kan hjälpa er. Ni kan då kontakta Familjerätten i er kommun. 

    Jag hoppas att du har fått vägledning i din fråga! Har du fler frågor, eller önskar ett förtydligande från oss, är du varmt välkommen att återkomma till oss igen. 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden