Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Förälder slår barn under övervakat umgänge

    Hej min son vart slagen av sin pappa å fick in min son genom å säga mamma är där bakom dörren å pappa kommer le å va snäll när farbröderna är där ..å gick bra men nu vägra han gå dit om inte ja säger pappa skulle va snäll om de inte vore farbröder där för min fd va alltid snäll bland folk å slog hemma ..men ja klarar inte säga att han skulle vara de vi lever under skyddad id pgr av förföljelse och är jätte rädd för min fd och ja fundera på boka möte med soc å säga ja tänker inte ljuga för min son om detta åsså nä övervakat e slut om 1 år så få han nå umgänge åsså gör han illa min son igen ..vad kan ja göra?

    Rådgivarens svar

    2019-09-02

    Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Barnets bästa

    I 6 kap. 2 a § föräldrabalken stadgas regeln om barnets bästa.

    Barnets bästa skall vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge.

    Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet skall det fästas avseende särskilt vid
       - risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa, och
       - barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.

    Vid bedömningen av om en förälder och ett barn ska umgås ska barnets bästa vara avgörande. En förälder har således aldrig rätt att umgås med sitt barn. Det är barnets rätt att umgås med en förälder som avgörs. Om pappan slår er gemensamma son så finns det en risk för att er son far illa och då är det barnets bästa att det inte sker något umgänge alls, eller att umgänget är övervakat genom s.k. umgängesstöd från socialtjänsten. Som jag tolkar det sker redan i nuläget umgänge med umgängesstöd. Det finns således inget annat att göra än att ta bort hela umgänget, eftersom din son far illa av umgänget med sin far. Jag råder dig därför att kontakta en av våra jurister, för att hjälpa dig att driva en process i tingsrätten för att din son inte ska behöva umgås med sin far.

    Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden