Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Fastställa underhållsbidrag

    Hejsan
    Är underhållsskyldig till 2 av mina barn o jag o mitt ex kan inte komma överens om summan. Jag tjänar bra o hon har lägsta nivå på föräldralönen. Min fråga är helt kort, finns det ngt tak/maxbelopp som kan tillämpas? Mitt ex menar att jag skall stå för allt o hon kan bara köpa till barnen o sedan be mig betala, är detta riktigt? Låter helt orimligt för mig. Då har jag ju ingen koll alls på vad summan blir varje månad o hon har dessutom presenterat summor för mig som jag tycker är helt uppåt väggarna. Hon menar jag skall betala i snitt 10.000kr/mån för två barn på 12 resp 13 år o ibland ännu mer. Hur fungerar detta egentligen?
    Tack på förhand
     

    Rådgivarens svar

    2018-11-03

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Den rättsliga regleringen för underhållsskyldighet hittar du i Föräldrabalkens sjunde kapitel. Nedan kommer en redogörelse för din situation med råd för hur ni kan gå vidare.

    Allmänt om underhållsskyldighet
    Lagen anger att föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller arton, eller om barnet går i skolan, under den tid som skolgången pågår och längst till när barnet fyller tjugoett år. Underhållsskyldigheten fördelas mellan föräldrarna i relation till respektive förälders ekonomiska förmåga.

    Den föräldern som inte har vårdnaden om barnet eller inte bor tillsammans med barnet ska betala ett bidrag som fastställts genom dom eller avtal. När barnet fyllt 18 år ska bidraget betalas direkt till barnet.

    Fastställa underhållsbidrag
    Det är alltså ni som föräldrar som, genom avtal, som utgångspunkt fastställer underhållsbidraget. Kommer ni inte överens kan det också göras av domstol. Storleken beror då på vilka behov barnet har och på hur er sammanlagda ekonomi ser ut. Jag kan alltså inte svara på huruvida beloppet du hänvisade till, i snitt 10 000 kr/månaden, är orimligt eller inte i just er situation. Det finns egentligen inte heller något maxbelopp. Däremot låter det som att beloppen varierar mycket och som att grunden till varför ett sådant belopp ska betalas är otydlig för dig och jag kan förstå att du därför funderar över om det verkligen är rimligt. Att du ska betala för alla kostnader som avser barnen stämmer inte heller om det inte är något ni kommit överens om sedan tidigare, vilket det inte låter som.

    Jag kan inte utläsa på din fråga om ni har ett avtal eller inte. Även muntliga avtal om underhållsbidrag är giltiga (men måste vara skriftliga och bevittnade för att kunna ligga till grund för verkställighet). Har ni inte ett avtal i nuläget är det en bra idé att ni försöker komma överens om ett sådant, så att bidraget du ska betala inte blir orättvist för dig och självklart för att undvika att situationen blir orättvis för era barn. Om ni redan har ett avtal, kan det vara bra för dig att veta att detta kan ändras genom ny överenskommelse er emellan, eller genom att begära en jämkning hos domstolen.

    Hur bidrag fastställs
    När underhållsbidraget fastställs tar man alltså hänsyn till två saker - barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Jag föreslår att ni försöker räkna ut ert barns behov genom att kartlägga var pengar till ert barn går och se vad dessa kostar. Ett tips är att titta på Konsumentverkets hemsida, där de redovisar en schablon för vad barn i olika åldrar “kostar”. Beroende på föräldrarnas ekonomiska förmåga kan dock standarden för hur barns behov ser ut variera.

    Därefter krävs att ni sammanställer uppgifter om era inkomster och utgifter, så som bostadskostnad, lån och liknande, för att fastställa era ekonomiska förmågor. Man brukar då se till förvärvsförmågan. Därefter fördelas underhållsskyldigheten mellan föräldrarna i relation till respektive förälders ekonomiska förmåga. Vissa avdrag får göras, till exempel om du haft barnet hos dig under en tid. Bidraget är indexreglerat, och anpassas utifrån förändringar på penningvärdet.

    Råd
    Som du märker är det en del att tänka på när man vill få det så korrekt som möjligt. Försäkringskassan har en smidig funktion för hur man beräknar underhållsbidrag, där man kan sammanställa dessa uppgifter på deras hemsida. De har också avtalsmallar. Har ni fortsatt svårt att komma överens kan kommunen erbjuda samarbetssamtal utan kostnad, som ett alternativ innan domstol blir aktuellt. Annars kan ni, som jag nämnt ovan, få underhållsbidraget fastställt genom att vända er till tingsrätten. Oavsett om ni väljer att skriva avtal eller vill vända er till domstol, kan det vara bra att få hjälp av en jurist. Genom att följa denna länk kan du komma i kontakt med en jurist från Familjens jurist, som är experter på familjejuridik.

    Hoppas att denna förklaring gett dig lite klarhet i hur ni kan tänka och jag hoppas att situationen löser sig!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden