Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Familj & barn

    Får man adoptera om man inte har svenskt medborgarskap?

    Hej,jag och min fru vill adoptera barn i serbien.
    Men vi har inte svenskt medborgarskap fast vi har bott i sverige i snart 20år,vi har permanent upphålletillstånds,kan vi adoptera utomlands eller måste vi vara svenska medborgare för och göra det?
    Just nu är vi serbiska medborgare.tack i förväg mvh.

    Rådgivarens svar

    2018-12-21

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för att få svar på din fråga. Nedan följer en kort redogörelse om vad som gäller enligt svensk lag. I ditt fall är det kapitel 4 i föräldrabalken som blir aktuell.

    Av 4 kap. 5 § föräldrabalken framgår att den som har fyllt 18 år får adoptera. Om någon som vill adoptera är gift måste makarna adoptera gemensamt enligt 4 kap. 6 § föräldrabalken. Ett krav på att de som adopterar ska vara svenska medborgare finns inte och därmed kan även den som endast har uppehållstillstånd också adoptera.

    Bedömningen i ert fall blir att ni kan adoptera även om ni inte har svenskt medborgarskap. Det som krävs är dock att både du och din fru adopterar barnet gemensamt.

    Jag hoppas att jag har besvarat din fråga på ett lättförståeligt sätt. Om du har några följdfrågor är du varmt välkommen att ställa dessa till oss på Fråga Juristen så hjälper vi dig gärna. Lycka till!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden