Hoppa till innehållet
Familj & barn

Far- och morföräldrars rätt till umgänge med barnbarn

Vår dotter avled 2011 efterlämnade en dotter som då var 3 år altså vårt barnbarn har vi några rättigheter t.e.x att få träffa henne med jämna mellanrum hon är ju vår bröstarvinge och vår avlidna dotters enda barn
Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2017-07-14

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning!

Regler om vårdnad, umgänge, boende med mera återfinns i föräldrabalken (FB), se lagen här.

Som det ser ut nu har ni ingen lagstadgad rätt till umgänge med ert barnbarn. Inte heller kan ni väcka talan om sådan umgängesrätt enligt föräldrabalken. Däremot har alla vårdnadshavare enligt 6 kap. 15 § 3 st FB en skyldighet att tillgodose barnets behov av umgänge med andra närstående, t.ex. far- och/eller morföräldrar. Vårnadshavaren bör således verka för att ni ska få träffa ert barnbarn.

Om det nu är så att den nuvarande vårdnadshavaren skulle förhindra och förbjuda umgänge med ert barnbarn, har ni en möjlighet att få till umgängesrätt om ni har stått barnet nära sedan innan. Denna möjlighet består i att ni kontaktar socialnämnden och ber nämnden väcka talan om umgängesrätt åt er, se 6 kap. 15 a § 2 st FB. I regel är det däremot inte så troligt att socialnämnden skulle föra en sådan talan om ni inte stått barnbarnet särskilt nära. Inte heller för socialnämnden en sådan talan om att vårdnadshavaren faktiskt har möjliggjort umgänge med barnet.

Jag hoppas att ni på något sätt hittar en lösning så att ni får träffa ert barnbarn. Om det nu är så att det verkar som att alla möjliga lösningar utanför domstol är uttömda utan resultat får ni försöka få till en umgängesrätt med hjälp av socialnämnden. 

Skulle ni behöva hjälp i framtiden med detta ärende är ni välkomna att kontakta Familjens jurist genom att boka en tid i följande länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden